Neil Armstrong, de eerste man op de maan, overleden

Neil Armstrong (bron: NASA)

Op zaterdagavond overleed een van de grootste helden uit de moderne geschiedenis, voormalig astronaut Neil Armstrong. Armstrong was op 20 juli 1969 de eerste mens die voet zette op de maan, en de woorden die hij daarbij uitsprak, “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” zullen voor altijd in ons collectieve geheugen gegrift blijven. Hij overleed in een ziekenhuis in zijn geboortestaat Ohio aan de gevolgen van een hartoperatie en werd 82 jaar oud.

Armstrong was een gevechtspiloot in de Koreaanse oorlog en een testpiloot voor NASA, voordat hij werd geselecteerd in het tweede klasje astronauten. Nadat Armstrong als astronaut deelnam aan een paar niet erg succesvolle ruimtemissies, begon NASA het Apollo-project en door het gehanteerde roulatieschema wist Armstrong dat hij de commandant zou worden van Apollo 11. Dit werd de maanmissie.

Op 16 juli vertrok Armstrong samen met Buzz Aldrin en Michael Collins vanuit het Kennedy Space Centre in Florida om 4 dagen later een vlag te planten op het stoffige maanoppervlak. 25 minuten na Armstrong zette ook Aldrin voet op de maan (Collins bleef rondjes vliegen om de planeet) en samen liepen ze enkele uren rond om materiaal te verzamelen voor later op aarde uit te voeren onderzoeken

De maanlanding was de afronding van een ambitieus ruimteprogramma dat was opgezet door president John F. Kennedy in reactie op het succes van het Russische ruimteprogramma. Kennedy had tijdens een toespraak in 1961 beloofd dat voor het einde van het decennium een Amerikaan voet op de maand zou zetten, om daarna veilig terug te keren op Aarde. Het live-verslag van de landing en de eerste passen van Armstrong werd door honderden miljoenen mensen bekeken en zou een van de beroemdste gebeurtenissen uit de moderne tijd worden. In totaal zouden 12 mensen op de maan lopen, waarbij Gene Cernan op 14 december 1972 de laatste was.

Na zijn terugkomst op aarde werkte Armstrong als instructeur en later als hoogleraar aan de universiteit van Ohio. In tegenstelling tot andere astronauten bleef Armstrong het liefst uit de spotlights. In 2010 liet hij nog eens van zich horen om zijn ergernis uit te spreken over de forse bezuinigingen die president Obama wilde uitvoeren op het ruimtevaartbudget.

De dood van Armstrong riep reacties op vanuit de hele wereld, zijn missie-genoot Buzz Aldrin zei: ‘Ik had het geluk een van de bemanningsleden te zijn, met de uitmuntende testpiloot Neil Armstrong te vliegen en hem te vergezellen in de maanlander Eagle. Het is erg triest dat we niet samen kunnen zijn als bemanning op de 50ste verjaardag in 2019. Daar keken we erg naar uit. De hele ruimtevaartwereld zal erg bedroefd zijn door dit nieuws van vandaag. We zullen een groot woordvoerder en leider van het ruimtevaartprogramma missen.’

Zie hieronder voor beelden van de landing met de beroemde uitspraak van Armstrong:

Lees ook:Is president Obama’s ruimteprogramma realistisch?
Lees ook:Hoelang kan NASA nog mee?
Lees ook:Armstrong verkiest verlies van tourzeges en levenslange schorsing boven gevecht met dopingagentschap
Lees ook:Kennedy’s memoires: ongetwijfeld een succes
Lees ook:NASA presenteert nieuwe raket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.