Media zijn het zat: Smerige campagne moet ophouden!

Vice-president Joe Biden (bron: U.S. Air Force)

Als politiek journalist in de Verenigde Staten ontwikkel je vanzelf een schild tegen zaken die je in het persoonlijk leven niet zou tolereren. Halve waarheden en hele leugens, persoonlijke aanvallen, lekken en beledigingen; het is dagelijkse kost tijdens grote campagnes. En hoe dichter bij de verkiezingsdag, hoe erger het wordt. Dit is overigens geen modern verschijnsel, al in de 19e eeuw was het gebruikelijk dat kandidaten voor het presidentschap elkaar als dronkenlap of notoire vreemdganger wegzetten.

Er zijn echter ook wel eens dagen waarop journalisten het te kwaad krijgen met de minder verheffende onderdelen van hun vak, en zo’n dag was woensdag. Toen riepen journalisten van zowel CNN, MSNBC, Time magazine en Fox News, onafhankelijk van elkaar de Democraten en Republikeinen op hun negatieve campagne te staken.

De meest recente oprisping van negatieve aanvallen begon vorige week, toen een pro Obama-belangengroep een spotje lanceerde waarin Mitt Romney min of meer verantwoordelijk werd gesteld voor de dood van de echtgenote van een voormalige werknemer (zie Controversieel spotje linkt Romney aan kanker). Een paar dagen later meldde Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, zich aan het front. Hij vertelde tijdens een interview dat hij van een niet nader te noemen bron te horen had gekregen dat Romney tien jaar geen belasting had betaald. De voorzitter van de Republikeinse partij reageerde al even hoogstaand: “Reid is een smerige leugenaar”.

“Nieuwe week, nieuwe kansen”, zo moet vice-president Joe Biden hebben gedacht toen hij dinsdagmiddag het podium beklom voor een campagne-bijeenkomst in de zuidelijke staat Virginia. “Romney probeert jullie met zijn maatregelen voor de financiële sector weer in ketenen te stoppen”, zo vertelde hij het overwegend zwarte publiek. Er is weinig historische kennis nodig om te begrijpen dat dit een niet erg nette opmerking is en wat meer om te beseffen dat het ironisch genoeg Abraham Lincoln, de eerste Republikeinse president, was die de slavernij afschafte. De rest van de dag vulden verontwaardigde Republikeinen de nieuwsuitzendingen, Republikein John McCain riep president Obama op om Biden te vervangen door Hillary Clinton en de president zelf zei in een interview dat Biden een fantastische vice-president is.

Ook Mitt Romney deed een duit in het zakje door hard uit te halen naar president Obama: “Zijn campagnestrategie is om Amerika uit elkaar te slaan en daarna 51% van de stukjes aan elkaar te flansen. Als iemand op die manier het Amerikaanse presidentschap kan winnen, zijn we allemaal verliezers.”

Het voeren van een negatieve campagne heeft ook zo zijn voordelen, zie bijvoorbeeld het onderstaande bizarre spotje waarin het spreekwoordelijke “to throw granny off the cliff” (wat zoiets betekent als “laat senioren in de kou staan”) door een Democratische belangenvereniging, met “America the beautiful” op de achtergrond wordt omgezet in daden. Het spotje is overigens al meer dan een jaar oud en gericht tegen een lid van het Huis van Afgevaardigden dat fors wil bezuinigen op ouderenzorg, Paul Ryan.

Lees ook:McCain opent direct de aanval op “running mate” Biden
Lees ook:Obama en Biden lanceren gezamenlijke eindsprint
Lees ook:Peilingen: Presidentsrace zit muurvast
Lees ook:Damon Weaver, 11 jaar, interviewt president Obama
Lees ook:Biden: ik blijf gewoon vice-president

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.