Een vakantie New York, the city that never sleeps

‘New York … New York … I want to wake up, in a city that never sleeps’. Zie jij het jezelf al zingen terwijl je ’s ochtends de gordijnen opentrekt en over het prachtige New York uitkijkt? Wie wil dat nou niet? Wanneer jij binnenkort naar New York gaat, of het nou voor een lange vakantie of voor een stedentrip is, kun je wel wat tips gebruiken om de stad te verkennen en het maximale uit je bezoek te halen. New York is immers immens groot. Het is de grootste stad van Amerika en met ruim 8,5 miljoen inwoners is het er dag en nacht levendig. Hieronder lees je wat New York allemaal te bieden heeft.

newyork

5 stadsdelen

New York bestaat uit 5 stadsdelen, ofwel boroughs, namelijk Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island en The Bronx. Staten Island is met ruim 480.000 het kleinste stadsdeel, tegenover het grootste stadsdeel Brooklyn met ruim 2.530.000 inwoners. The Bronx ligt het meest noordelijk en staat bekend om zijn hiphop-/rapcultuur. Manhattan is het financiële hart en het centrum van New York. Manhattan kent vrijwel iedereen dankzij onder andere Central Park, Broadway en Madison Square Garden. Tot slot is Queens het deel met de meeste etnische achtergronden, het heeft bovendien 2 grote luchthavens.

Bekende bezienswaardigheden

Rockefeller CenterNew York kent oneindig veel bezienswaardigheden, daarom hebben we de meest indrukwekkende uit het rijtje eruit gepikt. Als je New York zegt, denk je vrijwel direct aan het Vrijheidsbeeld. De naam zegt het al, dit beeld staat voor de vrijheid en ter verwelkoming voor iedereen die New York bezoekt. Het standbeeld is maar liefst 93 meter hoog inclusief sokkel, weegt 225 ton en staat in New York Bay.

Daarnaast zijn er in de stad ook mooie andere gebouwen, zoals het Empire State Building en Rockefeller Center. Het Empire State Building is een 381 meter hoge wolkenkrabber, één van de hoogste gebouwen van Amerika. Niet zo gek dus dat het behoort tot een van de 7 moderne wereldwonderen. Het Rockefeller Center bestaat uit 19 commerciële gebouwen, waaronder Radio City Music Hall en Nintendo World Store. Met name in de winter moet je hier absoluut heengaan, aangezien er dan bovenop het Rockefeller Center een ijsbaan en een prachtige kerstboom staan. Naast deze gebouwen kent New York ook vele andere mooie bouwwerken, waarbij de Brooklyn Bridge een must see is. De Brooklyn Bridge is een wereldberoemde hangbrug. De brug is al in 1883 gebouwd en is maar liefst 1825 meter lang. Zeker de moeite waard om er overheen te lopen (inclusief selfie uiteraard).

Voor een avondje uit moet je richting Broadway. Er worden daar wereldberoemde voorstellingen gedraaid zoals The Phantom of the Opera en Cats. Liever iets meer kunst dan zang en dans? Het Metropolitan Museum of Art is één van de grootste musea ter wereld met meer dan 2 miljoen kunstwerken. Onder andere schilderijen uit de 20e eeuw, vele historische boeken en beeldhouwwerken zijn er te bewonderen. Tot slot is er op 9/11 natuurlijk iets verschrikkelijks gebeurd. Waar eerst de Twin Towers stonden, vind je nu Ground Zero. Een zeer heftige plek die een verschrikkelijke gebeurtenis herdenkt middels dit monument.

Shop till you drop

Tijdens een bezoekje aan New York moet je uiteraard ook een dag (of meerdere dagen) gaan shoppen. Naast het feit dat de meeste dingen stukken goedkoper zijn dan in Nederland, is het ook gewoon één van de grootste steden om te winkelen. Een paar tips krijgen waar je in ieder geval heen moet gaan is dus geen overbodige luxe.
Allereerst kun je gegarandeerd slagen in Soho. Soho is een wijk in Manhattan met kleine boetiekjes, maar ook grotere winkelketens. Voor ieder wat wils en tussen het shoppen door kun je voor een pauze terecht bij een café of restaurantje.

Zin in iets meer luxe? 5th Avenue is dan the place to be met luxere winkels zoals Versace, Gucci en Louis Vuitton. Uiteraard vind je er ook de meer betaalbare winkels. Ga sowieso naar Abercrombie & Fitch, ook al vind je de kleding niet mooi. De muziek staat daar zo hard en het is daar zo donker, dat je denkt dat je in een attractie zit.
Daarnaast zijn Macy’s, Walmart en Bloomingdales de beroemdste warenhuizen. Waar je ook naar op zoek bent, bij deze warenhuizen hebben ze het gegarandeerd. En uiteraard kan Victoria’s Secret niet overgeslagen worden. Het is een enorm bekend merk uit Amerika dat in Nederland behoorlijk lastig te verkrijgen is. Grijp dus je kans!

Niet te voet, maar per helikopter New York verkennen

Ben jij maar een paar dagen in New York of heb je zin in iets meer actie en avontuur? Ga dan voor een helikoptervlucht. Je ziet vanaf grote hoogte de stad onder je, echt waanzinnig mooi. Vlieg over Times Square, Central Park en nog veel meer. In New York staan ook waanzinnig veel wolkenkrabbers, zelfs 50 wolkenkrabbers die hoger zijn dan 200 meter. Neem in de helikopter een foto van bovenaf van onder andere Woolworth Building en het Chrysler Building.

Parken waar je in kunt verdwalen

Central ParkNaast alle drukte in het centrum van New York is het ook heel fijn om af en toe de rust op te zoeken. Die rust vind je gelukkig ook in New York, namelijk in één van de aanwezige parken. Met maar liefst ruim 11.0000 hectare aan parken vind je in heel New York bijna op iedere hoek van de straat wel een stukje groen. Het ene park is uiteraard groter dan het andere, met Central Park als meest bekende. Central Park is ruim 341 hectare groot en wordt jaarlijks bezocht door maar liefst 30 miljoen mensen. Andere bekende parken die zeer populair zijn, zijn onder andere Prospect Park, Flushing Meadows Corona Park en Bryant Park.

Eten en drinken in New York

amerikaanse.hamburgerNaast indrukwekkende bezienswaardigheden, prachtige parken en goede shopadressen, kun je in New York ook je hart ophalen wat eten betreft. Doordat er in New York mensen met uiteenlopende etnische achtergronden leven, is het aanbod heel divers. De bekende Amerikaanse ketens zijn er uiteraard ook, dus laat de kans niet schieten om daar een keer te eten. Taco Bell en de Pizza Hut, ze zijn er allemaal. Voor de lekkerste milkshake moet je naar Shake Shack en voor de allerbeste hamburger moet je echt een bezoekje brengen aan Five Napkin Burger.

Het weer het hele jaar

Het is verstandig om, voordat je een vakantie naar New York boekt, te kijken naar het weer. New York heeft een zeeklimaat, waardoor de zomers warm zijn met temperaturen rond de 20 tot 25 graden, en de winters koud zijn met temperaturen net boven of onder het vriespunt. De lente en de herfst zijn wat wisselvalliger. Het ene jaar is het in de lente lekker warm, terwijl de lente het jaar daarop juist relatief koud is. Daarnaast kent het weer in New York ook hele extreme dagen, met bijvoorbeeld zomerse dagen boven de 30 graden en -13 graden op winterse dagen. Sneeuw is dan ook niet vreemd in de stad. Wil jij graag lekker weer en houd je niet van kou? Boek dan een vakantie New York in de zomer.

Leuke weetjes over New York

Wist je dat:

  • De inwoners van New York een gemiddelde leeftijd van rond de 34 jaar hebben en dat iets meer dan de helft vrouw is?
  • De bevolking bestaat uit met name immigranten uit Latijns-Amerika (27%), Afro-Amerikanen (26,5%), Aziaten (10%) en blanke Europeanen (5%)?
  • Het in New York 6 uur vroeger is dan in Nederland? Handig als je het thuisfront wil bellen en je ze niet wakker wil bellen in de vroege ochtend.
  • De stad ook wel de Big Apple genoemd wordt?
  • Wanneer jij langer dan 3 maanden in New York City en/of de Verenigde Staten wil blijven, het dan noodzakelijk is dat je een visum op zak hebt?