Woedende reacties na moord Amerikaanse ambassadeur in Libië

Christopher Stevens (bron: U.S. Department of State)

Amerikaanse politici hebben woedend gereageerd op de moord gisteravond op Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Stevens was op verrassingsbezoek bij het Amerikaanse consulaat in de Oostelijke stad Benghazi, toen een groep gewapende mannen het consulaat bestormde. Onduidelijk is nog of Stevens in het consulaat of tijdens een vluchtpoging in zijn auto om het leven kwam. De moord is waarschijnlijk een reactie op een onlangs verschenen low budget anti-Islam film van een Amerikaanse regisseur.

President Obama en minister Clinton van Buitenlandse Zaken verschenen korte tijd na de bekendmaking voor de camera’s in het Witte Huis om de moord te veroordelen. “We verwerpen alle pogingen om de religieuze overtuigingen van anderen te kleineren, maar er is absoluut geen rechtvaardiging voor de soort geweld. Geen enkele. De wereld moet deze wrede acties ondubbelzinnig veroordelen,” zo stelde de President.

Ook de Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney veroordeelde de “laffe aanval”. Hij haalde tegelijkertijd ook uit naar President Obama voor zijn reactie, waarin hij excuus zou hebben aangeboden voor de Amerikaanse manier van leven. Dit leidde vanzelfsprekend weer tot verontwaardigde reactie uit het Obama-kamp. Opvallend was ook dat andere Republikeinen Romney lieten “bungelen” door te weigeren mee te gaan in de veroordeling van de President.

President Obama heeft direct “special forces” naar Libië gestuurd en opdracht gegeven om alle Amerikaanse bezittingen in het buitenland extra te bewaken. Er duiken rapporten op dat Al Qaeda mogelijk achter de aanslag zit, wat voor de hand zou liggen precies 11 jaar na de aanslagen van 11 september in New York en Washington, maar berichten die kunnen nog niet bevestigd worden. In de rest van de wereld is de aanslag ook in sterke bewoordingen veroordeeld.

De regisseur van de controversiële anti-Islam film, die in de VS bezoekers trok noch controverse veroorzaakte, is ondertussen ondergedoken als gevolg van doodsbedreigingen aan zijn adres.

Lees ook:Kritiek op Libië; maar niet op Khadaffi
Lees ook:“Doodstraf zou afgeschaft moeten worden”
Lees ook:Washington rouwt om senator Stevens
Lees ook:‘Nieuwe aanslag kan niet lang uitblijven’
Lees ook:Uitzending van De Weg Naar Mekka, Het Gesprek

Eén reactie op “Woedende reacties na moord Amerikaanse ambassadeur in Libië

  1. Philips2

    Hallo redactie,

    Het woord “condoleance” in kop moet verbeterd worden.

    Met vriendelijke groet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.