Categorie: "Politiek"

Eerste Presidentiële debat: Romney 1, Obama 0

Romney maakt een punt en Obama luistert, op de rug gezien debatleider Jim Lehrer (bron: debate still)

De meeste analisten waren het erover eens dat de Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney vannacht tijdens het eerste Presidentiele debat in Denver, Colorado ver boven zichzelf moest uitstijgen om de negatieve spiraal waarin zijn campagne de afgelopen weken was beland te doorbreken. En boven zichzelf uitstijgen was precies wat Romney deed.

Top 5 van leukste debatmomenten aller tijden

Woensdagnacht is het eindelijk zo ver, het eerste rechtstreekse debat tussen de Amerikaanse President Barack Obama en zijn tegenstrever Mitt Romney. Het debat, uitgezonden vanuit de Universiteit van Denver in Denver, Colorado, zal ongetwijfeld door vele miljoenen Amerikanen worden bekeken. Zowel Obama als Romney is al weken lang druk doende om tussen het campagne voeren door hun debattechniek aan te scherpen. Ze doen de voorbereidingen met een groot team, waarbij Obama in het Romney-kamp wordt gespeeld door Senator Rob Portman van Ohio en de Obama-campagne Senator (en zelf Presidentskandidaat in 2004) John Kerry inzet om Mitt Romney te vertolken.

Presidentsdebatten zijn in de Verenigde Staten een buitengewoon belangrijk onderdeel van de laatste campagneweken. Deskundigen zijn ook nu van mening dat Romney om in november te winnen zijn laatste strohalm moet pakken door als overwinnaar uit de drie debatten te komen.

Kan Romney het tij nog keren?

Mitt Romney (l) en Paul Ryan tijdens een camagnestop (bron: monkeysz_uncle)

Nog 43 dagen tot de verkiezingen en 10 dagen tot het eerste tv-debat.

Na een campagne-week “from hell”, waarin Mitt Romney fout op fout stapelde en zijn campagne het middelpunt van het nieuws was in plaats van het nieuws maakte, is het voor Romney en de zijnen even diep ademhalen, slikken en er dan weer tegenaan gaan. De peilingen laten zien dat President Barack Obama in een aantal cruciale staten een voorsprong heeft genomen, maar er zijn al wel grotere verrassingen geweest in de snelkookpan die de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de laatste weken is.

Romney-campagne steeds dieper in de problemen

De Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney (bron: Mark Taylor)

Nu de laatste 50 dagen van de presidentsverkiezingen zijn begonnen, lijkt het steeds waarschijnlijker dat de komende President van de Verenigde Staten dezelfde zal zijn als de zittende. Obama’s tegenstrever Mitt Romney stond maandenlang gelijk in de peilingen, maar heeft in de laatste dagen een behoorlijke achterstand opgelopen. En zoals dat vaak gaat bij een campagne in het nauw, er wordt fout op fout gestapeld.

Om maar te beginnen met het goede nieuws voor team-Romney, de landelijke peilingen geven nog altijd een nek-aan-nekrace aan. Gemiddeld geven ze Romney 45% van de stemmen en Obama 48%, nog binnen de foutmarge en daarom een min of meer gelijke stand. De Romney-campagne wijst ook graag op de debatten die nog moeten komen tussen de President en zijn uitdager (over 16 dagen is de eerste) en die in het verleden al vaker een race volledig op zijn kop hebben gezet.

Trailer Spielberg’s “Lincoln” uit.

De filmposter van "Lincoln" (bron: Dreamworks)

Hij wordt door veel Amerikanen gezien als de grootste staatsman uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, de man die Amerika door de 4 jaar durende Burgeroorlog loodste en daarmee de Unie redde. Hoewel iedere Amerikaan zijn levensverhaal kent en zijn beroemdste toespraak, The Gettysburg Address, op de middelbare school van buiten moet leren, werd het leven van de 16e Amerikaanse president, Abraham Lincoln, in de moderne tijd nog nooit verfilmd. Aankomende winter komt daar verandering in.

Woedende reacties na moord Amerikaanse ambassadeur in Libië

Christopher Stevens (bron: U.S. Department of State)

Amerikaanse politici hebben woedend gereageerd op de moord gisteravond op Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Stevens was op verrassingsbezoek bij het Amerikaanse consulaat in de Oostelijke stad Benghazi, toen een groep gewapende mannen het consulaat bestormde. Onduidelijk is nog of Stevens in het consulaat of tijdens een vluchtpoging in zijn auto om het leven kwam. De moord is waarschijnlijk een reactie op een onlangs verschenen low budget anti-Islam film van een Amerikaanse regisseur.

Michelle, Bill & Barack: Game, set & match

Michelle Obama, Bill Clinton en Barack Obama tijdens hun conventiespeech

Waar de Republikeinse partij vorige week in Florida een degelijk georganiseerde partijconventie hield, lieten de Democraten deze week in North Carolina zien hoe het ook kan. Met goede tot fantastische toespraken van onder andere Michelle Obama, Barack Obama en Bill Clinton werd een eerste grote stap richting herverkiezing van President Obama gezet.