“Mubarak moet mensenrechten accepteren”

Dit zei president Obama’s Chief of Staff William Daley gisteren op de Amerikaanse televisie. Het is één van de hardste uitspraken vanuit het Witte Huis richting de Egyptische president Mubarak tot nu toe.

De explosieve situatie in Egypte houden de VS flink bezig. Was het slim om Mubarak al die jaren te ondersteunen? En als Mubarak zou vertrekken, wie of wat komt er dan voor hem in de plaats?

Volgens Daley, die de vertrokken Rahm Emanual opgevolgd heeft,  zei in zijn eerste televisieoptreden dat Egypte de “basale mensenrechten” moet accepteren. Hoewel één van de felste uitspraken tot nu toe, blijft dit een milde reactie.

Het Witte Huis reageert vooralsnog terughoudend op de situatie in het Midden-Oosten; de banden met president Mubarak waren immers altijd sterk. President Obama sprak eerder over “luisteren naar de protestanten”.

Lees ook:President Obama over de situatie in Egypte
Lees ook:“Machtswisseling in Egypte”
Lees ook:‘VS laten Mubarak vallen’
Lees ook:Witte Huis: Mubarak gewoon in Egypte
Lees ook:Kritiek op Libië; maar niet op Khadaffi

4 reacties op ““Mubarak moet mensenrechten accepteren”

 1. Gino Bellini

  In de afgelopen decennia hebben de VS het Midden-Oosten beleid tot in de finesses bepaald, sommigen zouden zeggen, gemanipuleerd. Nu zijn er belangrijke spelers bijgekomen en dat zijn de sociale media en het Internet.Leuk om over fora in de hele wereld te lezen wat men denkt van deze laatste principiele stelling van de VS. Tot voor kort was het niet belangrijk of Mubarak wel wist wat mensenrechten zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Cas Slots

  Nou we zijn nu al weer een tijdje verder en we hebben allemaal gezien waartoe het heeft geleid. Namelijk naar helemaal niets en alleen maar ellende. Deze dictators hadden hun verlies moeten accepteren. Ik enkele dagen geleden nog een foto van de 4 leiders op CNN genomen 1 jaar geleden. Kadaffi, Mubarak, Ben Ali en die andere vent van Yemen leken allemaal ontastbaar. Waar zijn ze nu? De een zit in de gevangenis een jaar na dato…Kadaffi is dood en Mubarak is in afwachting. En dan ben ik nog niet eens begonnen over alle onschuldige mensen die zijn afgeslacht!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Almo de Ra

  De zonen van Mubarak sluisden HOEVEEL miljoen euro naar de Zwitserse banken? Ongelooflijk hoor. Allemaal gefaciliteerd door de Amerikanen die het toestonden dat deze dictators jarenlang op de olie konden blijven zitten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. peter bremer

  het gaat om bijna 300 tot 400 miljoen wat is weg gesluisd en niet terug gevonden is.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.