Categorie: "Millitair"

Woedende reacties na moord Amerikaanse ambassadeur in Libië

Christopher Stevens (bron: U.S. Department of State)

Amerikaanse politici hebben woedend gereageerd op de moord gisteravond op Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Stevens was op verrassingsbezoek bij het Amerikaanse consulaat in de Oostelijke stad Benghazi, toen een groep gewapende mannen het consulaat bestormde. Onduidelijk is nog of Stevens in het consulaat of tijdens een vluchtpoging in zijn auto om het leven kwam. De moord is waarschijnlijk een reactie op een onlangs verschenen low budget anti-Islam film van een Amerikaanse regisseur.

Clinton beschuldigt Russen van wapenleveranties Syrië

Het doet toch altijd enigszins Koude Oorlog-achtig aan, wanneer de Amerikaanse overheid Rusland publiekelijk ter verantwoording roept.

Deze keer was het minister Clinton van buitenlandse zaken, die op een bijeenkomst met de president van Israël in New York City, de Russen beschuldigde van het leveren van aanvalswapens aan Syrië, dat daarmee zijn eigen bevolking uitmoord.

Memorial Day in Amerika

Jaarlijks op de laatste maandag van de maand mei herdenken de Verenigde Staten iedereen die het leven heeft gelaten tijdens de oorlogen die het land uitvocht vanaf de burgeroorlog.

Op deze dag, die in het zuiden van het land vaak de zomervakantie inluidt, is het gebruikelijk om begraafplaatsen of herdenkingstekens te bezoeken om zo de gevallenen te herdenken. Doordat de Verenigde Staten, ook verhoudingsgewijs, veel meer militairen hebben dan wij in West-Europa, kent bijna iedereen wel iemand die door een oorlog om het leven is gekomen.

Waar in Nederland op 4 mei de vlag half stok hangt voor de herdenking en 5 mei met fier wapperende vlag de vrijheid wordt gevierd, delen de Amerikanen de dag in tweeën. Tot het middaguur hangt de vlag halfstok, daarna wappert hij weer in de top.

Een andere beroemde traditie tijdens het “Memorial Day-weekend” is de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Hierbij wordt 200 keer de ovalen baan van de Indianapolis Motor Speedway rondgereden, een totale afstand van 500 mijl.

Zie hieronder voor een sfeerimpressie

“Aanval op Libië heeft grote gevolgen”

Joe Klein is één van mijn favoriete columnisten van TIME Magazine. Gisteren gaf hij op MSNBC zijn mening over president Obama’s beslissing om deel te nemen aan de luchtaanvallen op Libië. Volgens Joe Klein zijn er “grote onvoorziene gevolgen” bij het aanvallen van een islamitisch land.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Bemoeienis VS in Libië zorgt voor discussie

Is de president – die anderhalf jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede kreeg – gerechtvaardigd om het leger opdracht te geven luchtaanvallen op Libië uit te voeren? Terwijl de VS al actief zijn in Irak en Afghanistan? Dit  vraagstuk zorgt voor flink wat debat in de VS.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Libië: what’s next?

Amerikaanse nieuwszenders hebben hun berichtgevingen over Japan teruggeschroefd en berichten vrijwel volledig over de inmenging van hun leger in Libië. Hebben de luchtaanvallen succes? En wat is kolonel Khadaffi’s volgende stap? De grote vraag luidt dus: what’s next?


Het kernwoord is ‘samenwerking’

President Obama maakte gisteravond vanuit Brazilië bekend toestemming te hebben gegeven voor Amerikaanse aanvallen op Libië. Hoewel de VS nu in de bestuurdersstoel zitten, simpelweg omdat het leger ‘s werelds meest geavanceerde is, legde de president de nadruk op de Europese en Arabische samenwerkingsverbanden.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy