Categorie: "Natuur"

Marswagentje Curiosity stuurt eerste foto’s

Uitsnede van de panorama-foto van het Marsoppervlak gemaakt door "Curiosity" (bron: NASA)

Sinds maandagochtend rijdt op de planeet Mars het ruimtewagentje Curiosity rond, nadat het in november 2011 werd gelanceerd vanaf Kennedy Space Center in Florida. Het wagentje heeft de grootte van een Jeep en is daarmee veel groter dan de vorige onderzoeksvoertuigen. Het kan maximaal 90 meter per uur afleggen.

Curiosity (nieuwsgierigheid) maakt deel uit van de Marsmissie “Mars Wetenschapsproef” (MSL) waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoek wil doen naar het klimaat, de bodemgesteldheid, de mogelijke aanwezigheid van water en leven op de rode planeet. De ontwikkelingskosten worden geschat op 2.5 miljard dollar.

Man overleeft sprong van Niagara waterval

Het gebeurde nog maar twee keer eerder, iemand die zonder bescherming van de Niagara waterval sprong en dat overleefde. Aanwezige toeristen zagen iemand de sprong naar beneden wagen, in wat waarschijnlijk een zelfmoordpoging was.

Hoewel de op de grens van de Verenigde Staten en Canada gelegen watervallen al decennia in trek zijn bij zelfmoordplegers, gebeurt het zelden dat iemand het overleeft. De man, die aan de Canadese kant over de afrastering klom, viel bijna 55 meter naar beneden. Hij kwam min of meer levend weer boven water en zwom zelf naar de kant, waar hij met veel moeite in een ruim twee uur durende exercitie door de toegesnelde hulpdiensten kon worden opgetakeld. Hij is zwaar gewond.

Is Californië voorbereid op een aardbeving?

San Francisco maakt zich al jaren op voor The Big One; onder de stad ligt de gevoelige San Andreas-breuk die de afgelopen eeuwen regelmatig voor flink wat schade heeft gezorgd. Volgens wetenschappers zou de breuk de komende decennia opnieuw voor een aardbeving moeten zorgen. Is Californië hierop voorbereid?

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy