Aardverschuivingen in schema voorverkiezingen

Het is inmiddels een wirwar van data en staten geworden, de voorverkiezingen van 2008 liggen nu compleet overhoop. De Republikeinse partij in Wyoming heeft besloten de voorverkiezingen te houden op 5 januari, nog voor Iowa en New Hampshire hun traditionele eerste voorverkiezingen houden.

Iowa en New Hampshire zullen hun voorverkiezingen nu waarschijnlijk ook naar voren schuiven, wellicht zullen deze zelfs in december 2007 al plaatsvinden. Het schema van de voorverkiezingen verandert al wekenlang. Onlangs nog maakte South Carolina bekent de voorverkiezingen te verplaatsen naar 19 januari. Ook Nevada wilt z'n verkiezingen eerder houden.

In Florida ontstond deze week nog gerommel bij de Democratische partij. Het idee om de verkiezingen daar al op 29 januari te houden viel niet bij iedereen in goede aarde, sommige partijleden wilden de verkiezingen zelfs helemaal schrappen.

Het schema van de voorverkiezingen is belangrijk in de VS. Staten proberen zo vroeg mogelijk aan bod te komen om op die manier zoveel mogelijk in de belangstelling te staan. Als er bijvoorbeeld halverwege het schema al een koploper is zal er weinig politiek theater in de staten meer plaatsvinden. Ook is het voor een partij voordelig om alle voorverkiezingen zo vroeg mogelijk te houden. In 2004 had John Kerry veel tijd om geld in te zamelen omdat hij al vrij vroeg als winnaar uit de bus kwam.

Lees ook:Opnieuw verschuiving in data voorverkiezingen
Lees ook:Republikeinen in Iowa willen naar 3 januari
Lees ook:Democraten in Florida klagen landelijke partijtop aan
Lees ook:Ook Michigan verschuift voorverkiezingen
Lees ook:De race ligt compleet open op weg naar de volgende staten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.