PeilingProfiel: John Edwards

John EdwardsVoor de tweede keer op rij stelt John Edwards zich kandidaat voor zijn partij. Hij heeft dus flink wat meer ervaring op dit gebied dan zijn grootste tegenstanders. Toch moet hij het in de landelijke peilingen afleggen tegen Hillary Clinton en Barack Obama. Waarom? Volgens zijn vrouw omdat hij "een blanke man" is.

In de landelijke peilingen staat Edwards, onder de Democratische kiezers, op iets meer dan 10%. Clinton (38%) en Obama (22%) liggen ver op hem voor. Toch scoort hij in een aantal belangrijke staten ver boven deze cijfers.

Laten we Iowa bijvoorbeeld nemen. Edwards staat hier op 24% van de stemmen. Hiermee staat hij tussen Clinton (26%) en Obama (22%) in. In de andere staten scoort hij de ene keer 13% (New Hampshire), dan weer 15% (South Carolina) en dan weer 12% (Florida). De Democraat is dus een van de weinige kandidaten die vrijwel overal evenveel aanhang heeft. Echt iets om vrolijk van te worden is dit niet, zijn twee grootste tegenstanders gaan hem namelijk bijna overal voor. Elizabeth Edwards, zijn prominent-aanwezige vrouw, haalde de landelijke media door ze stellen dat dit komt omdat hij een "blanke man" is. Hij zou, in tegenstelling tot Clinton en Obama, niets bijzonders hebben.

Opvallend is dat Edwards het in een mogelijke tweestrijd meestal beter doet dan zowel Clinton als Obama. Tegen Rudy Giuliani zou hij 46% van de stemmen halen, dit tegen 44% voor de Republikein. Ook tegen John McCain (44%/40%) en Mitt Romney (51%/37%) zou Edwards het beter doen.

Hoewel de Democraten over het algemeen de voorkeur geven aan die "vrouw" of die "neger", de landelijke kiezers geven de voorkeur aan Edwards.

De Democraat hoopt, na een goed resultaat in Iowa, dit door te trekken van staat naar staat. Ook in 2004 gooide hij hier hoge ogen mee. Zijn steun in het zuiden, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, viel toen tegen. Als Edwards dit, vier jaar later, heeft weten te veranderen, kan hij nog hogere ogen gaan gooien dan vier jaar geleden.

Lees ook:Het is nog steeds spannend in Iowa…
Lees ook:Democraten nek-aan-nek in belangrijke staten
Lees ook:John Edwards geeft alles toe, opnieuw
Lees ook:Clinton en Giuliani aan de leiding in Minnesota
Lees ook:PeilingProfiel: Barack Obama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.