Hoe staan de Republikeinen ervoor?

Het is weer eens tijd om te kijken naar alle peilingen die dagelijks naar buiten komen. In de Republikeinse strijd voor de nominaties is het spannend, dus hoe staan de kandididaten ervoor? Behoudt Rudy Giuliani z'n leiding, weet Mitt Romney zijn posities in New Hampshire en Iowa te behouden en zitten Ron Paul en Mike Huckabee nog steeds in de lift?

In de landelijke peilingen gaat Giuliani nog steeds aan kop, van alle peilingen kan hij gemiddeld op 24% van de stemmen rekenen. Mike Huckabee is – vanuit het niets – gestegen naar de tweede plaats en komt uit op 17%, verder volgen John McCain (13%), Fred Thompson (13%) en Mitt Romney (12%). Ron Paul sluit het rijtje af met 5%.

Laten we het vervolgens eens per staat gaan bekijken, te beginnen met Iowa, waar de voorverkiezingen als eerst plaatsvinden. Ook hier is de populariteit van de komeet Huckabee sinds deze week enorm gestegen, hij gaat zelfs aan de leiding:

  1. Huckabee (30%)
  2. Romney (23%)
  3. Thompson (11%)
  4. Giuliani (10%)
  5. McCain (6%)
  6. Paul (5%)

Dan door naar de invloedrijke staat New Hampshire, hier heeft Romney zijn zwaarbevochten koppositie weten te behouden. Verder valt op dat zowel McCain en Paul erg populair zijn. De verwachting is dat Huckabee ook in deze staat zijn opmars – die hier iets langzamer gaaat – verder zal voortzetten:

  1. Romney (32%)
  2. McCain (17%)
  3. Giuliani (16%)
  4. Huckabee (11%)
  5. Paul (7%)
  6. Thompson (4%)

Dan South Carolina, ook hier is Huckabee – sinds vorige week – koploper. Mochten Huckabee en Romney in de vorige staten beiden een overwinning gescoord hebben, zal de uitkomst van deze staat erg belangrijk zijn. Vooralsnog is die dus in het voordeel van Mike Huckabee:

  1. Huckabee (22%)
  2. Giuliani (17%)
  3. Romney (17%)
  4. Thompson (16%)
  5. McCain (10%)
  6. Paul (4%)

En als laatst nog even Michigan, waar Giuliani de leiding heeft, al volgt Romney hem op de voet:

  1. Giuliani (23%)
  2. Romney (20%)
  3. Thompson (13%)
  4. McCain (11%)
  5. Huckabee (10%)
  6. Paul (5%)

Kortom, de verschillende staten verschillen veelal als dag en nacht van elkaar. Maar ze geven wel aan dat Romney en Huckabee, die goed scoren in veel staten, wel eens de leiding van Giuliani kunnen overnemen. Mocht de voormalige burgemeester van New York in zowel Iowa als New Hampshire teleurstellen, kan het wel eens snel gedaan zijn met zijn landelijke koppositie.

Lees ook:Overzicht van peilingen in vier staten
Lees ook:Republikeinen vrezen Ron Paul in New Hampshire
Lees ook:Huckabee rukt verder op in Iowa
Lees ook:Ron Paul op 8% in New Hampshire
Lees ook:Rondje langs de belangrijke staten

2 reacties op “Hoe staan de Republikeinen ervoor?

  1. Rick

    Het kan wel eens snel gedaan zijn met de voorsprong van Giuliani, als hij in deze staten flink verliest is ie gauw klaar.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Don Klerkx

    Alles hangt dus af van de eerste weken van januari a.s. Mocht Huckabee (wie ?) er in slagen hier te winnen, dan is zijn ‘Bandwagon’ los. De Republikeinse dollars (en dat zijn er veel) komen dan zijn richting uit.
    Ron Paul is een leuke luis in de pels, Romney moet eigenlijk Iowa en New Hampshire winnen om geloofwaardig te blijven, en Giuliani; ik weet het niet hoor; geen uitstraling, haalt het niet volgens mij.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.