Richardson steunt Obama; waar blijft John Edwards?

Bill Richardson, Barack Obama en John EdwardsNa lang dubben is Bill Richardson eruit: hij steunt Barack Obama in de strijd om de nominatie van de Democratische partij. Met z'n steunbetuiging geeft Richardson Hillary Clinton een klap in haar gezicht, en kan hij zorgen voor een boost voor Obama. Rest nu nog de vraag: waar blijft John Edwards?

Naast Clinton en Obama waren Edwards en Richardson het meest populair van alle Democratische presidentskandidaten, ze waren ook de enige die hun campagne voortzetten na de eerste verkiezingen in Iowa.

Met de steun van Richardson, die een paar weken terug nog aangaf zich "verscheurd" te voelen tussen Obama en Clinton, heeft Obama een belangrijke troef in z'n handen: de enige latino-gouverneur. Daar komt nog bij dat Hillary Clinton vooralsnog de meeste aanhang onder deze groep had, of dat zo blijft is nu nog maar de vraag.

Zelf was Richardson minister van Energie onder Bill Clinton, zijn loyaliteit naar de voormalige president is dus groot. Tijdens de Super Bowl kwam Bill zelfs speciaal naar New Mexico om met die andere Bill naar de wedstrijd te kijken, en hem natuurlijk over te halen. Ook Hillary belde – net als Obama – vrijwel dagelijks naar Richardson, maar het heeft uiteindelijk dus niets uitgemaakt.

Later vandaag zullen de beide Democraten, tijdes een grote rally in Oregon, hun 'liefdesverklaring' bezegelen. Ikzelf tipte Richardson een paar maanden terug al als Obama's mogelijke vice-president, waarbij ook John Edwards en Joe Biden niet uitgesloten moeten worden.

Diezelfde John Edwards, die duidelijk meer heeft met Obama dan met Clinton, zal zich waarschijnlijk nog even op de vlakte houden. Hij wilt vooral dat zijn stokpaardje, de armoedebestrijding, aangepakt wordt tijdens een volgend presidentschap. Een steunbetuiging aan een van de beide kandidaten kan voor hem dus negatief uitpakken.

Voorlopig is het dus nog even afwachten of Edwards ook een keuze zal maken. Richardson is in ieder geval binnen, die wordt – mocht Obama de nominatie in de wacht slepen – zijn VP. Of wellicht nog beter: minister van Buitenlandse Zaken.

Lees ook:Richardson begrijpt ruzie Clinton/Obama niet
Lees ook:Peiling: Clinton blijft aan kop, Giuliani en Thompson dicht bij elkaar
Lees ook:Wie wordt Obama’s minister van Buitenlandse Zaken?
Lees ook:Richardson richt pijlen op “nummer drie”
Lees ook:Wie is het meest op tv?

2 reacties op “Richardson steunt Obama; waar blijft John Edwards?

  1. Don Klerkx

    Geen dreuntje, maar een dreun voor Hillary! Eerlijk gezegd, dit had niet verwacht, maar deze hele (voor)-verkiezingen stapelen verrassing op verrassing. En dat juist nu, want volgens de laatste polls stond/staat Hillary er beter voor.
    Edwards is een opportunist pur-sang, en zal dus gaan waar hij het meeste weet te halen.
    Al met al blijft het koffie-dik-kijken.
    Wint Hillary Pennsylvania – maar dan wel overtuigend (en daar ziet het naar uit) – dan is alles weer open.
    Jammer alleen dat Florida en Michagan niet mogen meedoen; is dat democratie?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Dirk

    Obama zal Edwards denk niet als VP kiezen, die is nog linkser dan hem. Dan worden ze helemaal neergezet als het meest liberale stel ooit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.