Republikeinen vrezen Obama’s geldmachine

Barack ObamaZowel John McCain als Barack Obama hebben beiden een hele serie plus- en minpunten. Maar waar vriend en vijand het over eens zijn is dat de Democraat een enorm groot voordeel ten opzichte van zijn tegenstander heeft; geld. Nog nooit haalde een kandidaat zoveel dollars op als Obama nu.

In totaal heeft de Democraat al zo'n 272 miljoen dollar weten binnen te halen. Een absoluut record voor een presidentskandidaat. Hoewel zijn partijgenoot Hillary Clinton nog in de buurt wist te komen, heeft McCain nooit een deuk in een pakje boter kunnen slaan.

Rally van Barack Obama in DallasZoals ik gisteren ook al meldde heeft Obama's campagneteam z'n pijlen nu gericht op Hillary's donoren.

Mocht een groot deel daarvan besluiten om nu ook geld over te maken naar Obama, dan kan hem dat ongeveer 100 miljoen dollar extra opleveren, of zelfs nog veel meer.

Daar komt nog bij dat Obama 1,5 miljoen verschillende donoren heeft weten te strikken. Veelal zijn dit mensen die, via het internet, kleine bedragen gestort hebben. Mochten die allemaal besluiten hem nog eens, laten we zeggen 250 dollar te geven, kan hij hier zomaar 375 miljoen uit weten te slepen.

Mochten ze bijvoorbeeld besluiten om allemaal het maximale bedrag van 2300 dollar over te maken, kan hij zelfs een slorde 1,5 miljard in de wacht slepen. Maar dit zal natuurlijk niet gebeuren.

De begroting van Obama, voor de landelijke eindstrijd tegen McCain, is door zijn medewerkers op zo'n 300 miljoen dollar geschat. Toch is de verwachting dat dit nog flink zal oplopen.

John McCainEven ter vergelijking; McCain zal ongeveer 85 miljoen dollar ter beschikking hebben in de aanloop naar de verkiezingen. Dat is me nog eens een achterstand.

De Republikeinse partij ziet deze problemen ook, en heeft toegezegd McCain te zullen steunen met zo'n 40 miljoen dollar. Helaas voor die partij haalde Obama alleen al in de maand Februari 58 miljoen dollar op. Hij zal dus niet erg wakker liggen van deze steunbetuiging.

Bovendien heeft de Democratische partij ook zo'n dergelijk bedrag gereed.

En het ergste voor McCain komt nog. Zijn donoren hebben veelal het maximale bedrag gestort, ze mogen hem dus niet opnieuw steunen. Bij Obama hebben de 1,5 miljoen supporters veelal kleine bijdragen geleverd, waardoor ze dit ook opnieuw kunnen doen.

De Republikeinen zitten wat dit betreft dus ernstig in de problemen. Want McCain moet straks beslissen in welke staten hij dit geld gaat inzetten, terwijl Obama in vrijwel iedere staat commercials kan gaan uitzenden.

Lees ook:Media stellen vragen bij Obama’s geldmachine
Lees ook:Obama haalt 52 miljoen op, McCain 22
Lees ook:Obama vraagt z’n donoren Clinton te helpen
Lees ook:Obama haalt opnieuw meer dollars op dan McCain
Lees ook:Obama haalt 32,5 miljoen dollar op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.