Wat gebeurt er bij een gelijkspel?

De Electorale MapHoewel Barack Obama volgens de laatste peilingen met 47% te sterk zou zijn voor z'n rivaal John McCain (44%), gaat het uiteindelijk natuurlijk simpelweg om de kiesmannen. Er bestaat een kans dat beide kandidaten hiermee op een score van 269 punten uitkomen, wat gebeurt er bij zo'n gelijkspel?

Om in het Witte Huis terecht te komen zijn er minstens 270 van de in totaal 538 kiesmannen, of "electoral votes", nodig. Een gelijkspel is mogelijk wanneer beide kandidaten uitkomen op 269.

John McCainEn de mogelijkheid voor zo'n scenario is, hoewel klein, dit jaar wel degelijk aanwezig.

Zo bestaat er de kans dat John McCain de Democratische staat New Hampshire in z'n zak steekt, te sterk is in Ohio en Florida en ook de Republikeinse staten Virginia en North Carolina behoudt.

Zoals het er nu naar uitziet scoort hij in Ohio en Florida slechter dan Obama, maar in drie maanden kan er veel gebeuren. In 2004 stond John Kerry een paar maanden voor de verkiezingen met 10% voor in de polls in Ohio, uiteindelijk won president Bush met 1% verschil.

Barack en Michelle ObamaWanneer Barack Obama op zijn beurt de staten New Mexico, Iowa en Colorado weet te winnen, en er zich in andere staten geen verrassingen voor zouden doen, dan komen beide kandidaten uit op 269 punten.

In dat scenario beslist het Huis van Afgevaardigden.

In het Huis krijgt iedere staat een vertegenwoordiger. Wanneer er in New York meer Democratische leden zijn, zullen die vrijwel zeker een partijgenoot hiervoor aanwijzen.

Vervolgens kiezen deze vijftig vertegenwoordigers dan uiteindelijk de nieuwe president, en dat is in het voordeel van Barack Obama.

Het Huis is momenteel in Democratische handen, en wanneer er in November tussentijdse congresverkiezingen worden gehouden zal dit alleen nog maar meer het geval zijn. Bovendien zullen ze ook kijken naar het landelijke aantal stemmen dat een kandidaat heeft gehad, dat lijkt nu ook nog in het voordeel van Obama.

Maar voorlopig zijn we zover dus nog niet, hier de laatste stand van zaken wat betreft de kiesmannen;

Lees ook:Democraten omzeilen Florida en Ohio in November
Lees ook:Verkiezingskaart ziet er weer goed uit voor Obama
Lees ook:Obama en McCain kruipen opnieuw dichterbij elkaar
Lees ook:Colorado; kleine staat met grote belangen
Lees ook:McCain bereikt bijna voorsprong in kiesmannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.