Religieuze kiezers op hun wenken bediend

John McCain, Rick Warren en Barack ObamaJohn McCain en Barack Obama samen op een podium, dat is iets dat we normaal gesproken alleen zouden zien tijdens een presidentsdebat. Maar om aan de religieuze kiezers tegemoet te komen maakten ze speciaal een uitzondering. Rick Warren, pastoor van een van Amerika's grootste kerken, slaagde erin om twee scherpe interviews neer te zetten.

De vragen waren een stuk simpeler – en daardoor leuker – dan in de voorgaande interviews met de kandidaten, waardoor de aanwezigen Obama en McCain persoonlijk beter leerden kennen.

Uiteraard lag de nadruk vooral op onderwerpen die conservatieve kiezers belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld abortus;

McCain, die deze groep Christenen harder nodig heeft dan Obama, benadrukte hun verschil in dit onderwerp door zonder na te denken te stellen dat het leven "begint bij conceptie". Het was slechts een van de voorbeelden van zijn sterke optreden;

Er kwamen vooral veel persoonlijke eigenschappen aan bod. Volgens McCain, die zich overigens goed op zijn gemak leek te voelen, is z'n grootste "morale fout" het mislukken van zijn eerste huwelijk;

Een persoonlijk verhaal van Obama kwam ook toen hij uitlegde wat zijn grootste fout was;

Een bijzondere confrontatie was het in ieder geval zeker. Al deelden de twee slechts voor enkele seconden het podium om elkaar slechts de hand te schudden.

Het laat ook zien dat de gelovige kiezers een belangrijke rol spelen in November. Hoewel ze een grote voorkeur voor McCain hebben, doet hij het slechter in deze groep dan bijvoorbeeld George Bush in 2004. En bij een verkiezing die waarschijnlijk in de marges beslist zal gaan worden kan dat hem weleens het Witte Huis kosten.

De volgende keer dat de twee elkaar "face to face" ontmoeten is in September, bij het allereerste presidentsdebat.

Lees ook:Grote onduidelijkheid over debat van vanavond
Lees ook:McCain en Obama scoren sterk bij traditionele achterban
Lees ook:Amerikanen: Biden won debat overtuigend van Palin
Lees ook:Clinton en Romney aan kop in New Hampshire
Lees ook:Spanning loopt op voor presidentsdebatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.