Kandidaten concentreren zich op acht spannende staten

Barack ObamaNu de strijd om het Witte Huis z'n laatste fase ingaat draaien Obama en McCain iedere dollar drie keer om. Zo wordt er heel specifiek campagne gevoerd in een aantal kritieke staten, wat betekent dat er nog maar acht staten in de belangstelling van de kandidaten staan. Hier een overzicht van deze spannende "swingstates".

In totaal kan Barack Obama nu rekenen op zo'n 222 kiesmannen, dit is bij John McCain precies 200. Voor een overwinning zijn er 270 van deze "electoral votes" nodig.

De belangrijkste staat is Ohio, met 20 kiesmannen. McCain staat hier op 47%, Obama op 45%. In Pennsylvania, met 21 kiesmannen, staat Obama juist voor met dezelfde cijfers.

De Straight Talk ExpressDan is er natuurlijk nog Florida. De staat leek lang in McCain's zak te zitten vanwege de vele oudere inwoners, maar dit lijkt nu voorbij.

Volgens de laatste polls heeft de Republikein nu 48% van de stemmen, Obama volgt hem op de voet met 45%.

Een andere belangrijke "swingstate" is de staat Michigan. Obama kan hier nog op 48% rekenen, maar McCain scoort opvallend goed, hij is volgens peilingen goed voor 44% van alle kiezers daar.

Maar ook de Republikeinen lijken een kostbare staat mogelijk kwijt te raken. In Virginia, een staat die al decennia Republikeins stemt, zegt 47% op McCain te stemmen, 46% zegt dit over Obama. Virginia telt in totaal 13 kiesmannen.

John McCain en Sarah PalinDan zijn er nog drie kleinere, maar erg belangrijke staten.

New Hampshire (4 kiesmannen)is Democratisch, maar McCain is hier erg populair. Hij staat in de polls op 45%, dit terwijl zijn tegenstander op 48% staat. En die 4 kiesmannen kunnen best weleens beslissend zijn.

Nevada is een vrij Republikeinse staat, toch staat Obama (45%) nog maar nipt achter op McCain (48%), ook in de staat Colorado – met 9 kiesmannen – is het nagelbijten. Obama (47%) staat maar net voor op McCain (45%).

Als we al deze cijfers bekijken zien we dat het steeds weinig scheelt tussen de twee kandidaten, meestal zo'n twee of drie procent. Veel zegt dat dus niet, de marges van die peilingen bedragen immers ook ongeveer drie procent.

Wat we wel zeker weten is dat de inwoners van deze staten zich de komende weken op kunnen maken voor veel commercials, zoals deze die Obama gisteren lanceerde;

Lees ook:Verkiezingskaart ziet er weer goed uit voor Obama
Lees ook:Rondje langs de “toss up” staten; Obama staat voor
Lees ook:Obama op voorsprong in zes spannendste “swingstates”
Lees ook:Obama loopt verder uit in nieuwe peilingen
Lees ook:McCain bereikt bijna voorsprong in kiesmannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.