NBC gooit het roer om; minder “prime time” uren

De televisiezender NBC staat erom bekend vernieuwend te zijn, en dit keer maken ze hun naam opnieuw waar. Zo besluiten ze – tegen jaren televisie maken in – dat het aantal “prime-time” uren verkort wordt. Deze veel bekeken uren, van acht tot elf ‘s avonds, stoppen in de nieuwe programmering al om tien uur ‘s avonds. Dit betekent dat er iedere avond tijd is voor slechts twee uur aan avondprogramma’s in plaats van drie duur. Het ingekorte uur wordt opgevuld door niemand minder dan Jay Leno.

De ‘talkshowhost’ wordt door NBC naar voren gehaald en krijgt een dagelijkse talkshow om tien uur ‘s avonds. Amerikaanse media noemen het besluit “revolutionair” en een “enorme gok”. Het is immers nog nooit geprobeerd.

Amerikaanse zenders vullen hun avond met de zogenaamde Late Night talkshows. Zo heeft CBS de populaire David Letterman en NBC dus Jay Leno, die net iets hoger scoort. Met de verplaatsing wordt Leno nu recht tegenover prime time programma’s gezet.

Kortom; de succesvolle komiek moet gaan concurreren met populaire programma’s als American Idol (van FOX), Lost (ABC) en CSI (CBS). Een hele gok dus.

Maar NBC is “vol vertrouwen”. De verandering past in de nieuwe strategie om het hele jaar door een goede programmering te hebben. Zo gooiden ze vorig jaar hun voor- en najaarsprogrammeringen overboord en kwamen in plaats daarvan met een jaarprogrammering. Het hele jaar door nieuwe programma’s. En nu er daar ‘s avonds maar twee uur voor overblijven wordt dat ook iets makkelijker haalbaar.

Overigens blijft NBC de concurrentie aangaan met CBS’ David Letterman en ABC’s Jimmy Kimmel. Connan O’Brien wordt presentator van z’n eigen Late Night programma, iedere avond om elf uur. Tot nu toe kwam de show van O’Brien direct na die van Leno.

Lees ook:‘Primetime-avontuur van Jay Leno voorbij’
Lees ook:Impasse op de late avond van NBC
Lees ook:Jay Leno heeft een nieuwe show; iedere dag
Lees ook:Het avontuur is voorbij voor O’Brien, voorlopig
Lees ook:Conan O’Brien zet talkshow voort bij TBS

0 reacties op “NBC gooit het roer om; minder “prime time” uren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.