Obama’s gouverneur zorgt voor een nieuw dieptepunt

Illinois staat bekend als de meest corrupte staat van de VS, en de huidige gouverneur heeft er zeker niets aan gedaan om dat imago te veranderen. Rod Blagojevich probeerde de Senaatszetel van Barack Obama voor zoveel mogelijk geld te verkopen. Zo niet, dan zou hij de zetel zelf innemen. De vorige gouverneur van Illinois werd ook al veroordeeld voor corruptie.

Toen de huidige gouverneur in 2002 de verkiezingen won beloofde hij het corrupte Illinois “op te ruimen”, maar dat lijkt dus niet gelukt.

Hij kan hiermee de vierde gouverneur van Illinois worden die de afgelopen jaren veroordeeld is wegens corrupte praktijken. Toch heeft Blagojevich, als de beschuldigingen waar zijn, het bonter gemaakt dan wie dan ook uit de politieke geschiedenis van de VS.

De Wall Street Journal zei het vandaag erg pakkend; de lijst met corrupte politici is lang, de lijst met domme politici nog langer. Maar zelden heeft iemand deze twee kwaliteiten zo goed gecombineerd.

Want hij wilde Obama’s Senaatszetel, die nu vrijkomt omdat Obama naar het Witte Huis verhuist, niet alleen aan de hoogste bieder verkopen, hij wilde ook andere cadeaus. Zo zag hij een benoeming in het kabinet van Obama wel zitten. Ook moest er voor zijn vrouw een beter betalende baan gevonden worden. Toen de directeur van een kinderziekenhuis weigerde te betalen werd die zelfs door Blagojevich bedreigd.

Tja, als het niet zo erg was zou je er om moeten lachen. Het is ronduit onbegrijpelijk dat de Democraat nog tot deze week druk bezig was met deze praktijken, zeker gezien hij wist dat de FBI een grondig onderzoek naar hem deed.

Vooralsnog maakt de FBI op zijn beurt duidelijk dat Obama “geen enkele rol” heeft gespeeld in de praktijken van z’n gouverneur. De nieuwe president zou van niets weten. Maar de vraag is of medewerkers van Obama wel op de hoogte waren. Zo ja, dan kan dat best weleens problematisch uitpakken.

Zo zou er volgens de FBI contact gezocht zijn met Obama’s medewerkers door gouverneur Blagojevich. Hij zou ze gezegd hebben niets te zien in een kandidate die Obama zelf op het oog had als z’n opvolger. Het is niet duidelijk of de gouverneur hen ook kenbaar heeft gemaakt dat er wel ‘andere mogelijkheden’ waren om dit alsnog te realiseren.

Als dat zo is, en de medewerkers hebben hier niets over gezegd, is dat in ieder geval een flinke smet op het nieuwe team van Amerika’s “President-elect”.

Duidelijk is in ieder geval dat het Congres in Illinois de gouverneur zo snel mogelijk moet afzetten. Want deze problemen kan de Democratische partij niet gebruiken.

Lees ook:Blagojevich ontsnapt de dans; voorlopig
Lees ook:Blagojevich zet door; maar z’n Democratische partij ook
Lees ook:Hoop gloort aan de horizon voor Blagojevich
Lees ook:Blagojevich heeft het lastig in de Daily Show
Lees ook:Blagojevich slaat terug; het mediacircus gaat door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.