Hervormen gezondheidszorg dichterbij; wat nu?

Deze week stemde de senaatscommissie van Financiën voor een Democratisch hervormingsplan om de gezondheidszorg te hervormen. Maar dit is slechts een eerste stap in de juiste richting.

Het grootste obstakel: het samensmelten van dit plan met andere voorstellen. Er zijn namelijk meerdere commissies die, zowel in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, eigen hervormingsplannen produceren.

Pas wanneer deze plannen samengesmolten worden in één wetsvoorstel zal het congres dit in stemming brengen. Maar dat wordt nog een hele kluif. Er heerst namelijk grote verdeeldheid over enkele essentiële punten, waaronder de zogenaamde publieke verzekeringsoptie.

Deze public option zou een verzekering zijn die wordt aangeboden door de overheid. Voor veel progressieve Democraten is dit een must have, maar conservatieve partijgenoten – plus Republikeinen – vinden het een no go.

In de Senaat is waarschijnlijk geen meerderheid voor deze optie te vinden, maar in het Huis van Afgevaardigden is die er wél. Komt de optie er niet, dan stemt het Huis misschien tegen. Komt de optie er wel, dan strandt het voorstel wellicht in de Senaat. Kortom: een belangrijk dilemma.

Het is nu afwachten wat voor creatieve oplossing de Democraten in Washington bedenken. Pas dan weten we of het plan enige kans van slagen heeft. En nog belangrijker: of het president Obama lukt om – zoals beloofd – nog dit jaar de nieuwe wet te ondertekenen. Wordt dus vervolgd.

Lees ook:Hervormingen gezondheidszorg opnieuw dichterbij
Lees ook:‘Hervormen gezondheidszorg kost 1,2 triljard’
Lees ook:Olympia Snowe heeft de macht in handen
Lees ook:Strijd om gezondheidszorg gaat nieuwe fase in
Lees ook:De zorg is door het Huis; wat nu?

0 reacties op “Hervormen gezondheidszorg dichterbij; wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.