“Doodstraf zou afgeschaft moeten worden”

Oud-opperrechter John Paul Stevens, die afgelopen zomer aftrad als lid van het Hooggerechtshof, is van mening dat de doodstraf afgeschaft dient te worden.

Volgens Stevens, die sinds 1975 lid was van dit Hof, moeten de VS “net als alle andere beschaafde landen” de doodstraf uiteindelijk afschaffen. “Een levenslange gevangenis lijkt me ook een zware straf”, aldus Stevens.

De voormalige rechter deed zijn uitspraak in het actualiteitenprogramma 60 Minutes. Kennelijk vindt Stevens (90) dat hij, nu hij met pensioen is, openlijker over dergelijke vraagstukken mag spreken.

Niet alleen ben ik het met Stevens eens dat levenslang in de cel ook een zware straf is, wellicht nog wel zwaarder dan de doodstraf, tevens zijn er in de VS – net als in Nederland – meerdere gevallen bekend van foute veroordelingen. Wanneer op dit misdrijf de doodstraf zou staan valt een verkeerde beslissing nooit terug te draaien.

Overigens verwacht Stevens ook dat de strijd om het homohuwelijk “binnen enkele jaren” het Hooggerechtshof bereikt. Hiervan zei hij helaas niet of hij een voor- of tegenstander is. Jammer.

Lees ook:Geweersalvo als doodstraf in Utah
Lees ook:Geen levenslang meer voor jeugdige criminelen
Lees ook:Gezocht: nieuw lid van de ‘Supreme Court’
Lees ook:Mag Obama opnieuw een rechter aanwijzen?
Lees ook:Ontmoet de nieuwe opperrechter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.