Obama op weg om ‘comeback kid’ te worden

President Obama kreeg flinke klappen tijdens de congresverkiezingen van november, maar hij lijkt nu – net als Bill Clinton in 1994 – hard op web een comeback kid te worden.

Want ruim een maand na de desastreus verlopen congresverkiezingen doet de president waar de Amerikanen om gevraagd hebben: samenwerken met de Republikeinen.

En dit gaat vooralsnog voortvarend: het compromis omtrent de Bush Tax Cuts, die verlengd worden voor alle inkomensschalen, werd door de Senaat goedgekeurd door 81 tegen 19 senatoren. Het is een tijd geleden dat we dergelijke eensgezindheid hebben gezien.

Nu dit gebeurd is zijn de Republikeinen bereid te praten over andere voorstellen. De Democraten willen nog voor de jaarwisseling de START-deal met Rusland goedkeuren. Ook stemmen ze deze week nog één laatste keer over het afschaffen van Don’t Ask Don’t Tell. Voor beide voorstellen lijkt een meerderheid aanwezig.

President Clinton verloor in 1994, twee jaar na zijn aantreden, de meerderheid in het Congres dankzij een Republikeinse lawine aan overwinningen. Toch werkte hij daarna redelijk goed met de partij samen, waardoor hij zijn herverkiezing zeker wist te stellen.

Lees ook:President Obama stap dichter bij tweede hervorming
Lees ook:Senaat stemt volgende week over DADT
Lees ook:‘Akkoord afschaffing DADT op handen’
Lees ook:‘Republikeinen winnen; Democraten behouden macht’
Lees ook:Lady Gaga neemt stelling tegen DADT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.