Republikeinen laten eigen regels varen

Het nieuwe Huis van Afgevaardigden, onder leiding van de Republikein John Boehner, zou “transparanter en eerlijker” moeten worden. Maar de Republikeinen laten deze voornemens na één dag direct varen.

Gisteren werd het nieuwe Congres geïnstalleerd; het Huis is nu in Republikeinse handen.

De partij beloofde de Amerikanen meer transparantie, door bijvoorbeeld alle wetten voorafgaand aan debatten op het internet te plaatsen. Ook zouden voorstellen uitvoerig door allerlei commissies behandeld (lees: gelezen) moeten worden. Dit laatste gebeurt meestal niet.

Maar de partij lijkt deze beloftes nu alweer te breken. De repeal van president Obama’s zorgwet, die de partij alsnog “stuk voor stuk” probeert te slopen, gaat door geen enkele commissie. Ook werd het voorstel niet op internet geplaatst.

Het verbaast me niets. De Republikeinen wonnen de verkiezingen voornamelijk door de zorgen over het begrotingstekort; het Congres zou een gat in haar portemonnee hebben. Het eerste voorstel van de partij was echter het verlengen van belastingverlagingen voor de allerrijksten. De kosten: 700 miljard dollar.

Lees ook:Gezondheidszorg: hoe nu verder?
Lees ook:“Direct terugdraaien van zorghervormingen”
Lees ook:Hervormingen gezondheidszorg lopen eerste deuk op
Lees ook:De zorg is door het Huis; wat nu?
Lees ook:Strijd om gezondheidszorg gaat nieuwe fase in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.