Zorgen in VS om China

Gisteren werd bekend dat de Chinese economie de op twee na grootste ter wereld is, na die van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering ziet deze ontwikkeling met ledenogen aan.

Deze cijfers bevestigen de tanende invloed van de VS. Als deze cijfer zich doorzetten, en dat is de verwachting, dan is de Chinese economie voor 2030 de grootste ter wereld. Ook India kan de VS dan wellicht hebben ingehaald.

Maar is dat erg? De VS tellen immers ruim 300 miljoen inwoners, China en India veel meer dan één miljard. Wanneer de Chinese economie iets groter zou zijn, blijven de VS relatief gezien toch sterker? Wellicht, maar zo wordt dat in Washington niet ervaren.

Want een economische hegemonie van de Chinezen zal de Amerikaanse invloed op het wereldtoneel sterk doen afnemen. Volgens veel politicologen zullen de huidige ontwikkelen dan ook resulteren in het einde van fr Westerse – en dit in geval Amerikaanse – hegemonie van de afgelopen eeuwen.

In het kader van de toenemende Aziatische invloed was de gerenommeerde publicist Robert D. Kaplan twee weken terug te gast in Buitenhof. Voor de geïnteresseerden: het interview is hier terug te kijken.

Lees ook:Invloed van VS in 2025 “stuk kleiner”
Lees ook:President Obama’s bijeenkomst in China
Lees ook:Staten halen meer belastingen op
Lees ook:McCain vertrouwt nog steeds in Amerika’s economie
Lees ook:President sluit miljardendeal met India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.