Van gouverneur tot president…

Amerikanen kiezen graag gouverneurs (van grote staten) tot president. Immers: als gouverneur heb je ervaring met besturen. Als het aan de Republikeinen ligt maakt de kiezer deze keuze in 2012 opnieuw.

Want hoewel tientallen Republikeinen zich warmlopen voor een gooi naar het Witte Huis, en de winnaar allesbehalve duidelijk is, is één trend zichtbaar: gouverneurs zijn populair.

Naast dat ze ervaren bestuurders zijn missen gouverneurs tevens één negatief element: een associatie met het Congres. Veel kiezers vinden het daar maar een zooitje. Als gouverneur is het, anders als bijvoorbeeld een Senator, eenvoudig om in deze kritiek mee te gaan.

Vandaar dat alle belangrijke kanshebbers voor de Republikeinse nominatie voormalige gouverneurs zijn: Tim Pawlenty (Minnesota), Mitt Romney (Massachusetts), Mike Huckabee (Arkansas) en Sarah Palin (Alaska). Ook enkele huidige gouverneurs overwegen een overstap naar de landelijke politiek.

Recente presidenten die vanuit hun gouverneurschap gekozen werden tot president zijn Ronald Reagan (Californië), Bill Clinton (Arkansas) en George W. Bush (Texas). President Obama was Senator van Illinois.

Lees ook:Peiling: Palin ziet Witte Huis vervagen
Lees ook:Peiling: Romney wint van president Obama
Lees ook:McCain aan kop, Romney en Huckabee vechten door
Lees ook:Peiling: Romney verslaat Obama
Lees ook:Republikeinen halen keihard uit naar Obama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.