1-0 voor Romney: Gouverneur Walker mag blijven zitten

Het state capitol van Wisconsin, waar ook de Gouverneur zetelt (bron: Ryan Wick)

De herstemming in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft tot dezelfde uitslag geleid als ruim anderhalf jaar geleden, de Republikeins gouverneur Scott Walker versloeg Democraat Tom Barrett met enkele procentpunten.

De herstemming was bewerkstelligd door de vakbonden, die ruim een miljoen handtekeningen hadden opgehaald, ruim voldoende voor de in Wisconsin mogelijke herstemming over gekozen politici. De bedoeling van de bonden was om met het wegsturen van Walker een einde te maken aan de ingrijpende bezuinigingen die hij uitvoert en zijn verbod op collectief onderhandelen voor overheidsfunctionarissen. De inwoners van Wisconsin hebben nu aangegeven dat zij de weg van Walker in meerderheid (53,2%) steunen; financiële degelijkheid voorop.

De uitslag is een fikse tegenslag voor president Barack Obama, die hoog had ingezet op Wisconsin, onder meer door vice-president Joe Biden er campagne te laten voeren. De uitslag wordt algemeen gezien als een graadmeter voor de strijd van Obama met Mitt Romney in november. Wisconsin wordt in de peilingen nog altijd als Democratisch geduid, maar met de uitslag van vannacht is het de vraag of dat nog wel correct is. Wanneer Obama in Wisconsin verliest, wordt Mitt Romney als 45e president van de Verenigde Staten ineens een stuk waarschijnlijker.

Ook de lieutenant governor (een soort vice-premier) van Wisconsin moest opnieuw gekozen worden, zij werd met bijna hetzelfde percentage als Walker bevestigd in haar ambt.

Lees ook:Eerste grote test voor Obama, Wisconsin stemt opnieuw
Lees ook:Drie verkiezingen, drie winnaars
Lees ook:Clinton en Romney leiden in New Hampshire
Lees ook:Thompson behoudt leiding boven Giuliani
Lees ook:Spanning stijgt voor Iowa-poll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.