Giuliani: ticket naar het Witte Huis

De weg naar het Witte Huis is nog lang. Toch hebben de kandidaten zich al in grote getalen gemeld. Bij de Democraten lijkt de strijd vooralsnog te gaan tussen Hillary Clinton en Barack Obama. Bij de Republikeinen ligt de strijd meer open, al neemt Rudy Giuliani duidelijk de leiding. Volgens mij maken de Republikeinen met hem ook de meeste kans om het Witte Huis te behouden.

Giuliani is onder Republikeinse kiezers veruit het populairst, gevolgd door Mitt Romney en John McCain. Maar nog belangrijker: hij zal het ook het best doen tegenover zijn uiteindelijke Democratische tegenstander. Mocht Giuliani in de verkiezingen uitkomen tegen Hillary Clinton of Barack Obama, zal hij veel kiezers bij die twee kunnen wegsnoepen.
Giuliani houdt er, zeker in vergelijking met zijn partijgenoten, veel progressieve standpunten op na. Zo is hij voor abortus, voor euthanasie en wil hij meer rechten voor homo's. Standpunten waar veel conservatieve Republikeinen van walgen. Maar het maakt Giuliani in ieder geval geliefd onder veel gematigde Amerikanen, waaronder ook veel Democraten. En een ding is zeker, niet de linkse of de rechtse, maar de kiezers in het midden zullen het verschil gaan maken.
McCain en Romney maken beiden een veel kleinere kans om die beslissende groep voor zich te winnen. Beide kandidaten worden door het grote publiek als veel te conservatief ervaren. Daar komt bij dat Romney nog wel eens van standpunt wisselt, en McCain een vervent voorstander van de oorlog in Irak is. Bovendien wordt McCain als te oud gezien. Mocht hij de verkiezingen winnen dan heeft hij de respectabele leeftijd van 72 jaar, is de druk op zo iemand niet te groot? Reagan was ook oud, maar dat was Reagan.
De laatste polls bevestigen mijn analyse. Zo blijkt dat Giuliani bij het grote publiek net iets populairder is dan Clinton of Obama. Terwij McCain en Romney in een mogelijke tweestrijd het onderspit zouden moeten delven. Veel Democraten hebben een hekel aan McCain, veel Republikeinen kunnen het bloed van Hillary Clinton wel drinken. Volgens mij is Giuliani een kandidaat waar beide partijen mee kunnen leven. Kortom, mijn advies aan de Republikeinen: kies Giuliani. 

Lees ook:Peiling: Thompson naast Giuliani, Clinton blijft aan kop
Lees ook:Lijkt Giuliani teveel op Hillary?
Lees ook:Rondje langs de belangrijke staten
Lees ook:Giuliani: alleen ik kan Clinton verslaan
Lees ook:New York gaat massaal voor Giuliani en Clinton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.