Kiezers in Iowa gaan hun eigen gang

In de landelijke peilingen staan Barack Obama en Hillary Clinton aan kop bij de Democraten en Giuliani op eenzame hoogte bij de Republikeinen. Maar er zijn geen landelijke voorverkiezingen. Iedere staat heeft afzonderdelijk een voorverkiezing. De eerste staat, Iowa, staat erom bekend van de landelijke trend af te wijken. Een kandidaat die hier goed scoort, kan zomaar deze score overbrengen op de staten die volgen.

IowaBij de Democraten is het beeld nog het meest vertrouwd, toch  is het bijzonder spannend. Hillary staat bovenaan met 22%, John Edwards volgt met 21% en Barack Obama zou 18% van de stemmen krijgen. In de landelijke peilingen staat Clinton op meer dan 40% van de stemmen, het wordt dus nog een keihard gevecht in Iowa.

Bij de Republikeinen is helemaal een ander beeld te zien. Niet Rudy Giuliani, die in de landelijke peilingen veruit bovenaan staat, maar Mitt Romney voert hier de lijst aan. De voormalige Gouverneur van Massachusetts zou maar liefst 25% van de stemmen krijgen. Dat mag ook wel, de Republikein heeft alleen al in deze staat miljoenen aan reclamespotjes uitgegeven. Op de tweede plaats staat Fred Thompson met 17%, Giuliani volgt met slechts 15%.

Toch is er voor alle kandidaten nog veel werk aan de winkel. Maar liefst 27% van de Democratische kiezers weten nog niet op wie ze gaan stemmen, bij de Republikeinen is dit 21%. Veel kiezers zijn dus nog niet overtuigt, en met zo'n spannende race kan die grote groep een kandidaat maken of breken.

Kortom, de landelijke polls doen er nu nog niet zoveel toe. De voorverkiezingen zullen staat voor staat plaatsvinden. En de kandidaat die als eerst een mokerslag uit weet te dienen kan al deze positieve aandacht omzetten in andere overwinningen.

Lees ook:Overzicht van peilingen in vier staten
Lees ook:Nieuwe poll: Clinton en Giuliani blijven aan kop
Lees ook:Nieuwe peilingen uit nieuwe staten…
Lees ook:Het is nog steeds spannend in Iowa…
Lees ook:Democraten winnen in mogelijke tweestrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.