Democraten winnen in mogelijke tweestrijd

John Edwards, Hillary Clinton en Barack ObamaVrijwel iedere Democratische kandidaat doet het in de landelijke peilingen beter dan zijn Republikeinse tegenstander in een tweestrijd. Zowel Hillary Clinton, Barack Obama als John Edwards zouden meer stemmen krijgen dan Rudy Giuliani, Fred Thompson of Mitt Romney.

De uiteindelijke verkiezingen vinden natuurlijk per staat plaats, maar deze cijfers geven een duidelijk beeld van de landelijke populariteit van de kandidaten, iets wat toch niet onbelangrijk is.

Hillary Clinton wint, in tegenstelling van wat Rudy Giuliani z'n achterban proberen te laten geloven, volgens de laatste peilingen van iedere Republikeinse kandidaat. In een tweestrijd met Giuliani zou ze 47% van de stemmen krijgen, de voormalige burgemeester van New York blijft hangen op 43%. Van Fred Thompson (39%/50%) en Mitt Romney (38%/48%) wint ze met ruime cijfers.

Ook Barack Obama scoort volgens de laatste polls beter dan z'n Republikeinse tegenstanders. In een race tegen Giuliani zou hij 44% van de landelijke stemmen krijgen, dit tegenover 42% voor Giuliani. Ook hij scoort tegenover de Republikeinen Thompson (38%/48%) en Romney (37%/48%) nog grotere overwinningen.

Dan de laatste Democraat: John Edwards. Ook bij hem is de strijd tegen Giuliani het spannends, Edwards zou 45% van de stemmen krijgen, Giuliani zou blijven hangen 43%. Ook hier zien we hetzelfde resultaat als bij z'n Democratische collega's, de overwinningen op Thompson (37%/48%) en Romney (36%/52%) zijn nog groter.

Er zijn een aantal conclusies uit deze cijfers te trekken. Allereerst natuurlijk dat peilingen slechst peilingen zijn, en dat de verkiezingen ook nog eens per staat plaatsvinden, maar laten we toch even verder op de polls ingaan.

Vrijwel iedere Democraat doet het dus beter dan een Republikeinse tegenstrever, het maakt het grote publiek dus niet veel uit wie de partij nomineert. Ook het is opmerkelijk dat, behalve Edwards, niemand in een peiling boven de 50% uitkomt. Dit geeft in ieder geval aan dat geen van de kandidaten voorlopig op een meerderheid van de kiezers kan rekenen, dit houd de strijd dus in ieder geval spannend.

Lees ook:Democraten houden voorsprong in tweestrijd
Lees ook:Peiling: alleen Giuliani succesvol in mogelijke tweestrijd
Lees ook:Giuliani behoudt leiding in nieuwe peiling
Lees ook:Thompson behoudt leiding boven Giuliani
Lees ook:Kiezers in Iowa gaan hun eigen gang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.