Clinton presenteert plan voor universele gezondheidszorg, opnieuw

De voormalige First Lady is in Iowa vandaag. Hier presenteert ze een plan om ruim 47 miljoen Amerikanen, die niet over een verzekering beschikken, alsnog de gezondheidszorg in te krijgen. De Republikeinen ruiken hun kans schoon om haar als "Europees" en "socialistisch" neer te zetten.

Clinton wilt niet alleen alle Amerikanen laten verzekeren, ook wilt ze huidige verzekeringen verbeteren. Zo zijn veel mensen in de VS wel verzekerd, maar vallen de meeste ziektes en gebreken hier vaak niet eens onder. Ook wilt ze ervoor zorgen dat mensen met chronische ziektes niet meer moeten hoeven betalen, wat nu nog vaak wel het geval is.

Overigens lijkt haar plan, volgens een campagnemedewerker, erg veel op het plan dat ze in 1993 presenteerde. Toen probeerde ze, als First Lady, ook al om een universele gezondheidszorg op poten te zetten. Hoewel de Democraten een meerderheid in het Congres hadden, mislukte het plan. Mede daardoor verloor de partij van haar man de president in '94 de controle over het Congres.

Toch probeert ze het opnieuw. "Ik heb dit onderwerp al eens behandeld, en ik heb de littekens nog als bewijs", aldus Clinton.

Lees ook:Hillary woedend op Obama
Lees ook:Romney: plan van Clinton zal opnieuw mislukken
Lees ook:‘Kosten van nieuw zorgstelsel boven de triljard’
Lees ook:Clinton: iedereen moet met pensioen kunnen
Lees ook:Obama valt Clinton rechtstreeks aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.