Democraten waarschuwen voor teveel vertrouwen

Hoewel het de Democraten vooralsnog voor de wind gaat, zijn er veel strategen binnen de partij die waarschuwen voor een overdosis zelfvertrouwen. En gelijk hebben ze, er is immers nog een zeer lange weg te gaan tot aan de verkiezingen.

Capitol HillZelden stonden de Democraten er zo rooskleurig voor als nu. In vrijwel iedere peiling hebben ze een voorsprong op hun Republikeinse tegenstanders. Zowel in de strijd om het Witte Huis als delen van het Congres liggen hun kandidaten bijna steevast een end voor. Er is dus een grote kans op een Democratisch Congres met een eenzelfde president.

Ook zijn ze veel populairder onder geldschieters. De Democratische presidentskandidaten hebben meer dan twee keer zoveel geld binnen gehaald dan de Republikeinen, hetzelfde geld voor kandidaten voor het Congres.

De Republikeinen hebben nog een extra probleem; veel Senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden geven er de brui aan en kiezen voor een rustig pensioen, dit omdat ze er geen zin in hebben om de komende vier jaar in een – waarschijnlijk – Democratisch Congres vast te zitten. Een Senator wordt vaak herkozen, een nieuwe race is dus slecht nieuws voor de partij die een zetel al in z'n bezit heeft.

Toch zijn partijstrategen te voorzichtig om de overwinning nu al te verklaren. Logisch ook, er kan nog zoveel gebeuren. Mocht de situatie in Irak verbeteren dan zal dat een Republikeinse kandidaat zeker goed doen, een nieuwe terroristische aanslag is vaak ook niet in het voordeel van de Democraten. Ook een verdere economische groei zal in het voordeel zijn van de Republikeinen.

Er is overigens een gezegde in de VS over de Democratische partij: ze missen nooit mogelijkheid om een mogelijkheid te missen. Je weet het dus maar nooit.

Lees ook:Democraten overspoelen Republikeinen met dollars
Lees ook:Democratische Senaatsmeerderheid in 2008 nog groter?
Lees ook:Supporters president Bush houden hand op de knip
Lees ook:Republikeinen komen geld tekort
Lees ook:Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.