Giuliani voelt de competitie naderen

Rudy GiulianiDe eens gedoodverfde winnaar van de Republikeinen voelt de competitie momenteel op de hielen. Niet alleen scoort Rudy Giuliani slecht in een aantal belangrijke staten, inmiddels is hij zijn landelijke voorsprong ook kwijtgeraakt. Het wordt dus nog even flink aanpoten voor Giuliani.

"Getest, Klaar, Nu", luidt de slogan van Giuliani's campagne voor de laatste weken tot de verkiezingen. Hij is de "enige" met een flinke dot ervaring en dat moeten de kiezers weten ook.

En daar mag de voormalige burgemeester van New York nog snel mee zijn ook. Zijn voorsprong in de peilingen is weggesmolten en de competitie ruikt bloed.

Volgens de laatste peilingen kan hij onder de landelijke Republikeinse kiezers rekenen op zo'n 21% van de stemmen, evenveel als Mike Huckabee. Van de 35% waar Giuliani eens op stond is dus niet veel meer over, maar hij kampt met nog grotere problemen.

De verkiezingen vinden immers per staat plaats, en in een aantal belangrijke "key-states" gaat het nog slechter. In de eerste staat, Iowa, staat Giuliani op slechts 10% van de stemmen. Huckabee (34%) en Mitt Romney (23%) gaan hem hier ruim voor.

Ook in de belangrijke staat New Hampshire scoort hij met zo'n 17% flink onder de maat. De winnaars zijn hier Romney (32%) en John McCain (19%). Kortom: echt goed gaat het niet.

De laatste strohalm van Giuliani is New York. Hij meent in die stad meer ervaring te hebben opgedaan dan al z'n collega's. En voor nu nog belangrijker: "Ik bid niet voor wonderen, ik hoop niet slechts voor wonderen, ik verwacht wonderen."

Natuurlijk, in veel grote staten kan Giuliani op veel meer steun rekenen dan in Iowa of New Hampshire. Maar de vraag is of die steun er ook nog is nadat hij eerst een serie pijnlijke nederlagen heeft geleden.

Lees ook:Clinton en Romney leiden in New Hampshire
Lees ook:Spannende verkiezingen bij tweestrijd
Lees ook:Democraten en Republikeinen nek-aan-nek
Lees ook:Republikeinen vrezen Ron Paul in New Hampshire
Lees ook:Overzicht van peilingen in vier staten

2 reacties op “Giuliani voelt de competitie naderen

  1. Martijn

    Dat zal nog flink moddergooien worden de laatste paar weken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Diane Red

    De grote vraag is echter of zijn geloofwaardigheid niet te veel is aangetast door zijn “vermeende” heldhaftig optreden tijdens 9/11. De reacties van de echte helden aldaar, politie, brandweer en ambulancediensten waren op zijn zachts ongunstig te noemen voor Guiliani. En wat was er ook alweer voor een gevalletje met zijn voormalig chauffeur? Ik ben bang dat veel kiezers zich niet zullen afvragen of een man die meer nederlagen in zijn huwelijken dan politieke overwinningen heeft wel een geschikte president zou kunnen zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.