Spannende verkiezingen bij tweestrijd

Rudy Giuliani en Hillary ClintonDe meeste peilingen gaan vandaag de dag natuurlijk over de voorverkiezingen. Bij de Democraten staat Hillary Clinton daar al geruime tijd aan kop, bij de Republikeinen gaat deze eer naar Rudy Giuliani. Hoewel het ook in die race spannend is, kan het nog veel spannender. Volgens de laatste peilingen blijkt dat bij een uiteindelijke tweestrijd de verkiezingen heel spannend worden, en dan bedoel ik ook echt heel spannend.

Allereerst Clinton en Giuliani, de twee belangrijkste kandidaten. Volgens de website Real Clear Politics, die van alle tientallen peilingen het gemiddelde neemt, ontlopen de beide kandidaten elkaar nauwelijks in een uiteindelijke tweestrijd. Volgens hun berekeningen kan Hillary rekenen op 46% van de stemmen, Giuliani volgt met 45%. Dat zijn nog eens spannende verkiezingen!

Barack Obama doet het in een tweestrijd met Giuliani iets beter. De Democraat zou vandaag de dag uitkomen op 47%, Giuliani moet het hier met slechts 42% doen. Obama zou een nog grotere overwinning behalen tegen John McCain, hier zou McCain het met 40% afleggen tegen Obama (49%). Ook Hillary (47%) zou van John McCain (43%) winnen.

Een andere belangrijke Republikein, Mitt Romney, zou het niet al te best doen tegen de grootste Democratische tegenstanders. In een tweestrijd met Hillary zou hij slechts 38% van de stemmen krijgen, de Democrate zou dan uitkomen op 48%. Ook tegen Barack Obama (49%) legt Romney (36%) het af.

Opvallend genoeg zou ook John Edwards het winnen van alle Republikeinen. Zowel Rudy Giuliani (45% / 47%), Mitt Romney (37% / 50%) als John McCain (41% – 48%) zouden het tegen de Democraat afleggen.

Hoewel het een beetje koffiedik kijken is, kun je uit deze gemiddelden zeker een aantal belangrijke conclusies trekken. De Republikeinen zijn in ieder geval het best af met Rudy Giuliani. Dit heb ik al vaker gezegd op deze blog, Giuliani spreekt namelijk de kiezers in het midden meer aan dan zijn partijgenoten. Het beste antwoord van de Democraten zou dan Barack Obama zijn. Ook hij kan aanspraak maken op veel kiezers in het politieke midden, Hillary is daar nou eenmaal te controversieel voor.

Het worden in ieder geval zeer spannende verkiezingen. Want ook uit al deze peilingen blijkt dat geen enkele kandidaat op meer dan 50% van de stemmen kan rekenen. Amerika blijft dus, net als bij de vorige twee presidentsverkiezingen, tot op het bot verdeeld.

Lees ook:Peiling: alleen Giuliani succesvol in mogelijke tweestrijd
Lees ook:Democraten winnen in mogelijke tweestrijd
Lees ook:Democraten houden voorsprong in tweestrijd
Lees ook:North-Carolina: Thompson pakt de leiding, spanning bij Democraten
Lees ook:Drie verkiezingen, drie winnaars

3 reacties op “Spannende verkiezingen bij tweestrijd

  1. Jorik

    Ik hoop dat Obama wint!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Esther

    Opvallend dat Edwards het zo goed doet

      /   Beantwoorden  / 
  3. HJK

    Jammer dat Condoleezza Rice niet meedoet. Denk dat zij echt van Hillary zou kunnen winnen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.