De YouTube-koplopers: Ron Paul en Barack Obama

Ron PaulZo af en toe is het interessant om te kijken hoe de kandidaten het doen op het internet. Het wereldwijde web is tijdens deze verkiezingen immers ontzettend belangrijk, veel belangrijker dan in welke voorgaande verkiezing ook. Vooral YouTube, wat het mogelijk maak direct in contact te komen met de kandidaten, speelt een grote rol. Klik verder voor de YouTube-lijst.

De video's van Ron Paul worden, net als de voorgaande keren, verreweg het best bekeken van alle presidentskandidaten. Met 8,5 miljoen kijkers staat de Republikein op een eenzame hoogte. Alleen Barack Obama komt met 6,3 miljoen kijkers nog een beetje bij hem in de buurt.

Verder doen de Democratische kandidaten het op YouTube over het algemeen beter dan hun Republikeinse tegenstanders. Zo scoren Hillary Clinton en John Edwards beiden rond de 3/4 miljoen kijkers, en de overige Democraten komen vaak boven de miljoen views uit. Bij de Republikeinen is dit lang niet altijd het geval.

Opvallend is wel het resultaat van Mike Huckabee (3,7 miljoen), in eerdere overzichten kwam hij niet eens in de top-tien voor. Dit geld in ieder geval opnieuw als een bewijs voor de enorme opmars die de Republikein momenteel doormaakt.

  • 8.500.000: Ron Paul (R)
  • 6.300.000: Barack Obama (D)
  • 4.000.000: John Edwards (D)
  • 3.700.000: Mike Huckabee (R)
  • 3.600.000: Hillary Clinton (D)
  • 3.200.000: Mitt Romney (R)
  • 1.400.000: Dennis Kucinich (D)
  • 1.300.000: Rudy Giuliani (R)
  • 1.200.000: Mike Gravel (R)
  • 1.100.000: Joe Biden (D)
  • 1.000.000: Bill Richardson (D)

De enige Democraat die onder de miljoen uitkomt is Chris Dodd, hij heeft ongeveer 800.000 kijkers gehad tot nu toe.

Bij de Republikeinen scoren zowel John McCain (900.000) en Duncan Hunter (500.000) beneden de maat. En het resultaat van Fred Thompson (60.000) is helemaal belachelijk.

Wat betekent dit? Hierover verschillen veel mensen van mening. De Amerikaanse media negeren deze cijfers over het algemen, mochten ze er al verslag van doen dan is het vaak een kort item. Ik denk zelf dat het internet, dat tijdens deze verkiezingen een grotere rol speelt dan ooit tevoren, een belangrijke graadmeter is van de populariteit van de kandidaten onder jongeren.

In dat geval klopt het plaatje ook wel een beetje, Barack Obama en Ron Paul blijven ook in 'normale' opiniepeilingen goed te scoren onder de Amerikaanse jeugd.

Lees ook:Obama en Paul meest populair op YouTube
Lees ook:Barack Obama en Ron Paul blijven scoren op YouTube
Lees ook:Obama en Paul blijven scoren op YouTube
Lees ook:Ron Paul nog steeds het populairst op YouTube
Lees ook:Barack Obama en Ron Paul populairst op internet

2 reacties op “De YouTube-koplopers: Ron Paul en Barack Obama

  1. Martijn

    Er zitten veel jongeren op YouTube enzo, maar de vraag is of je hierop ook kan concluderen dat hij dan onder jongeren populair is. Veel ouderen hebben de weg op het internet tenslotte ook gevonden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.