Wie wordt de nieuwe Vice-President?

Niet alleen de strijd om het presidentschap wordt dit jaar keihard uitgevochten, achter de schermen vindt er ook een strijd plaats om het vice-presidentschap. De plek van Dick Cheney komt immers ook vrij, en dat weten de kandidaten maar al te goed. Bij de Democraten zijn er een aantal duidelijke kandidaten, bij de Republikeinen is het een stuk harder zoeken.

Bill RichardsonHoewel John Edwards duidelijk een plaats als Obama's vice-president probeert binnen te halen, is de kans veel groter dat iemand als Bill Richardson deze post zou krijgen. Hij heeft niet alleen veel meer ervaring, ook is hij niet zo controversieel als Edwards. Ook Joe Biden is een mogelijkheid.

Richardson, die momenteel Gouverneur is van New Mexico, maakt verreweg de meeste kans op een plek als vice-presidentskandidaat. Ook bij Hillary Clinton ligt hij goed, haar man Bill vertrouwde hem al meerdere malen belangrijke taken toe. Zo was hij in Bill's kabinet al minister van energie en afgevaardigde voor de Verenigde Naties.

Voor Hillary zou hij als VP veel minderheden naar het Democratische ticket toe weten te trekken, vooral latino's. Hoe erg het ook is, zijn huidskleur is toch wel van belang. Obama is als VP onder Clinton – helaas – niet meer mogelijk, daarvoor zijn de twee elkaar te vaak in de haren gevlogen.

Hetzelfde geld overigens voor John Edwards, die zich duidelijk in de kaart van Obama probeert te spelen. De vraag is echter of dit hem zal lukken. Obama heeft een VP nodig met veel ervaring, zoals Bush in 2000 met Dick Cheney, en de eenmalige termijn als Senator die Edwards uitzitte zal dan niet genoeg zijn. Bovendien was Edwards in 2004 ook al vice-presidentskandidaat, zonder succes.

Fred ThompsonDan de Republikeinen, daar is het een stuk moeilijker om een mogelijke VP aan te wijzen. De grootste kanshebber voor die plaats is Fred Thompson. Deze voormalige acteur – uit Law and Order – mag dan tegenvallen in de voorverkiezingen, hij wordt als velen wel als de enige echte conservatief gezien.

Daar komt ook nog bij dat Thompson weinig "vuil" heeft dat tegen hem gebruikt kan worden. Mitt Romney wordt in ieder debat weer aangevallen op zijn "geflip-flop", en een vice-presidentskandidaat die steeds van standpunt verandert is ook niet echt een pluspunt. Wat wel voor Romney pleit is z'n enorme oorlogskas, dat kan hem wellicht een VP-plaatsje opleveren.

Rudy Giuliani zou wel een goede VP maken, maar de vraag is of een kandidaat zit te wachten op een liberale "running mate" als hem. Als John McCain de Republikeinse nominatie niet pakt, zal hij goed in de markt liggen als VP-kandidaat. De vraag is natuurlijk of hij daar op zijn leeftijd – 71 – zin in heeft. Het is waarschijnlijk de grootste stoel in het Witte Huis en anders niets.

Kortom, dat wordt nog een flinke zoektocht nadat de uiteindelijke nominaties bekend zijn. In ieder geval is er een grote keuze aan kandidaten, maar zoals altijd heeft iedereen z'n plus- en minpunten.

Mijn geld staat in ieder geval op Bill Richardson bij de Democraten, een Republikeinse kanshebber zie ik er voorlopig niet met kop en schouders bovenuit steken. Als ik moet kiezen, zet ik mijn geld in op Fred Thompson.

Lees ook:Democraten halen opnieuw meeste dollars op
Lees ook:Richardson steunt Obama; waar blijft John Edwards?
Lees ook:Wie is het meest op tv?
Lees ook:Nieuwe peilingen uit nieuwe staten…
Lees ook:Clinton en Giuliani behouden leiding in nieuwe poll

6 reacties op “Wie wordt de nieuwe Vice-President?

  1. Jaqueline

    Ik denk dat Obama/Edwards een goede combi is, waarom niet. In 2004 ging het wel mis, maar dat kwam meer door John Kerry dan door hem.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jaap

    Als ik Edwards was zou ik na Nevada en South Carolina me toch echt rap aansluiten bij Obama. Anders kan hij denk ik overal wel naar fluiten.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jelmer

    En Wesley Clark voor Hillary? Hij verhoogt het multiculti gehalte niet maar voegt nog meer ervaring toe aan het ticket en is als militair waarschijnlijk stemmentrekker voor het zuiden. Daarnaast koos hij ervoor om haar te endorsen terwijl de pers nog speculeerde over een eventuele 2e gooi naar de nominatie.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Don Klerkx

    Wie had er ooit verwacht dat John F. Kennedy Lyndon Johnson zou vragen als running mate ?
    En had ooit iemand van Agnew gehoord?
    Richardson zou inderdaad voor de Democraten de ideale kandidaat zijn, wie de front-runner ook wordt. Wellicht dat hij zich daarom nu al terug getrokken heeft. Maar er zijn meer kandidaten (D0dge & Biden ) en namen die nu nog niet circuleren.
    De Republikeinen? Ze verliezen de verkiezingen; dus voor de kandidaat VP is het een mooie manier zich te profileren.

      /   Beantwoorden  / 
  5. zwimpie

    gooi jullie billetjes

      /   Beantwoorden  / 
  6. zwimpie

    binladen moet president worden jeeeeeeeeeeee

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.