Hoge Rechter: uitspraak in 2000 was niet politiek

Tegen iedereen die nog steeds moeite heeft met de uitspraak van het Hooggerechtshof in 2000, toen ze George W. Bush tot winnaar van Florida verklaarden, heeft een toenmalige rechter een duidelijke boodschap: "get over it".

George Bush en Al GoreAntonin Scalia, die als een van de negen rechters besloot om de hertelling in Florida stop te zetten, vindt alle commotie om die beslissing regelrechte "onzin".

In een zeldzaam interview met CBS zei hij simpelweg "get over it, 't is al zo oud nu". Volgens de Hoge Rechter was er helemaal niets politieks aan de uitspraak, hij en zijn collega's hielden zich aan de wet.

Verwijten dat hij en z'n collega-rechters de Amerikaanse grondwet omzijld hebben verwijst hij dan ook regelrecht naar de prullenbak.

Bovendien was het volgens hem "Al Gore zelf" die richting het Hof gestapt was: "Het was Al Gore zelf die er een juridische kwestie van maakte", aldus Scalia. "Wij zijn geen problemen gaan opzoeken. Hij was het zelf die zei dat rechters zich hier over moesten buigen. Wat hadden wij dan moeten zeggen, dat we het niet belangrijk genoeg vonden?"

Zijn eigen conservatieve opvattingen, die gedeeld werden door veel van zijn collega's, hadden met de uitspraak dus niets te maken. Zo zei hij een fel tegenstander te zijn van abortus, maar bij uitspraken keek hij "alleen naar de wet", aldus de rechter.

Met andere woorden, Gore legde het probleem bij hen neer, waarna hij – en z'n collega's – op basis van de wet een beslissing genomen hebben. Niets politieks aan. Het feit dat een aantal rechters door de vader van Bush waren aangesteld speelde volgens Scalia ook niet mee.

Het Hooggerechtshof, bestaande uit 9 leden, oordeelde in 2000 met een 7-2 beslissing dat de hertellingen in Florida illegaal waren, daarna zeiden ze met een 5-4 meerderheid dat verdere hertellingen qua tijd niet ook meer haalbaar zouden zijn.

Hierdoor verloor Gore de staat Florida met een verschil van minder dan 0,0001%, waardoor Bush de staat, en daarmee ook de gehele presidentsverkiezingen won.

Na hun beslissing gooide Gore de handdoek in de ring:

Lees ook:Omstreden kieswet van Indiana “legaal”
Lees ook:Een pijnlijk moment voor de hoge rechters
Lees ook:Strijd om homohuwelijk nog lang niet ten einde
Lees ook:Kagan benoemd tot Hooggerechtshof
Lees ook:Rechter: lesbienne mag naar eindfeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.