Omstreden kieswet van Indiana “legaal”

HooggerechtshofHet Hooggerechtshof oordeelde dat de staat Indiana kiezers mag verplichten om hun foto te laten zien wanneer ze hun stem uitbrengen. De Democraten uit deze staten hadden deze regel aangevochten, ze vinden dat grote kiezersgroepen hierdoor worden benadeeld.

Zo zouden ouderen, minderheidsgroepen en veel arme mensen niet in staat zijn om hun stem uit te brengen, wanneer ze dus verplicht een foto hiervoor moeten laten maken.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste echter anders, in een 6-3 stemming werd besloten dat de staat deze regel mag handhaven, zo zou fraude kunnen worden voorkomen.

De beslissing is volgens veel journalisten "de meest controversiele" uitspraak sinds Gore vs Bush, uit 2000. Toen oordeelden de rechters dat de hertelling in de staat Florida illegaal waren, hierdoor verloor Gore de staat, en daarmee ook de presidentsverkiezingen.

Indiana is volgende week dinsdag – samen met North Carolina – het toneel van de Democratische voorverkiezingen. Volgens de laatste peilingen staan de beide kandidaten nek-aan-nek. Beiden komen ze uit op 45% van de stemmen. In North Carolina staat Barack Obama ruim voor op Hillary Clinton.

Lees ook:Hoge Rechter: uitspraak in 2000 was niet politiek
Lees ook:Democraten verdelen opnieuw de prijzen
Lees ook:Obama’s voorsprong verdampt voor D-Day
Lees ook:North Carolina en Indiana geven de doorslag
Lees ook:Hulptroepen moeten de laatste kiezers overhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.