McCain maakt handig gebruik van “seksistische” Obama

Barack ObamaJohn McCain opent keihard een frontale aanval, Barack Obama reageert weer woedend en het gaat vervogens nergens over. McCain meent dat Obama zijn "running mate" heeft beledigd, op zijn beurt is de Democraat "woedend" en zegt dat hij door de Republikeinen "schandalig" behandeld wordt.

Toen ik dit artikel gisteren schreef had ik niet gedacht dat 't meteen zo groot opgepakt werd. Obama noemt dit het "silly season" en daar zit natuurlijk wat in. Maar zijn uitspraak kan, als hij serieus genomen wordt, grote gevolgen hebben.

Dat de belangen groot zijn en de strijd spannend blijkt ook nu maar weer eens. Nadat Obama sprak over het nu al legendarische "varken met lippenstift", opende McCain direct de aanval;

Het is duidelijk dat McCain probeert de vrouwelijke kiezers bij Obama weg te jagen, iets dat ook deels het doel was toen hij Sarah Palin in zijn team haalde als vice-presidentskandidaat.

Volgens de Republikein is Obama's opmerking ronduit "seksistisch" en moet de Democraat zo snel mogelijk zijn excusies aanbieden.

Sarah PalinHij zei gisteren tijdens een rally in Virginia dat je wel lippenstift op een varken kunt doen "maar het blijft een varken".

Obama voegde er ook aan toe dat je wel vis kunt verpakken in nieuw papier, maar dat het "na acht jaar" nog steeds erg stinkt.

Palin noemde zich onlangs een "pitbull met lippenstift", een uitspraak die nu dus voor de vergelijking met Obama's opmerking zorgt.

Volgens Obama is de reactie van McCain "schandalig" en komt het overeen met de "swift boat" acties tegen John Kerry. "Dit is waarom mensen de politiek hekelen", aldus de Democraat.

"Het maakt me niet uit wat ze zeggen over mij, maar ik houd teveel van dit land om ze opnieuw een verkiezing te laten winnen met hun leugens. Genoeg is genoeg";

Volgens de Republikeinen is het echter simpel; er is maar een iemand met lippenstift en dat is Sarah Palin. Obama moet dus toegeven dat hij haar bedoelde. Wordt vervolgd.

Lees ook:‘Obama maakt Palin uit voor varken met lippenstift’
Lees ook:McCain: Obama koos zijn woorden zorgvuldig
Lees ook:Media maken gehakt van McCain’s beschuldigingen
Lees ook:“Zelfs Karl Rove vindt het te ver gaan”
Lees ook:Bill Clinton uit kritiek op tegenstanders van zijn vrouw

10 reacties op “McCain maakt handig gebruik van “seksistische” Obama

  1. George

    Het is toch treurig dat dit soort tactieken nog steeds werken. Want hoe vaak Obama ook verstandige antwoorden geeft en benadrukt dat het in de verkiezingen ergens om moet gaan, het Amerikaanse systeem werkt niet zo.

    Ja, hij overtuigt er z’n eigen achterban mee. Maar de zwevende kiezer in het midden, die alleen wat headlines hoort? Die ziet alleen een beschuldiging van seksisme. En als de Republikeinen het maar vaak genoeg herhalen, gaat een significant gedeelte van de kiezers denken “waar rook is, is vuur”. Het campagneteam van John McCain bewijst hiermee weer eens van de oude republikeinse stempel te zijn. En het erge? Ze gaan er vermoedelijk weer succes mee hebben ook. En Obama kan niks terugdoen, want hij heeft zichzelf zó duidelijk als kandidaat van de “high road” neergezet, dat elke aanval van zíjn kant als kiezersbedrog zal overkomen.

    Het is voor Obama heel hard te hopen dat de Palin-hype en dit soort kleinigheden snel overwaaien en dat de democratische ticket goed de debatten uitkomt, anders wordt dit nog een laaange campagne voor hem. Een treurige constatering, maar het is wel zo.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Don Klerkx

    Het is nu al wel duidelijk dat de ‘lipstick-
    affaire’ met stip in de annalen van het Dirty-Politics handboek terecht zal komen.En waar gaat het nu eigenlijk om? Tenslotte gooide Palin zelf haar lipstick in het hoenderhoek. Obama reageerde en kreeg vervolgens de hele rechtse pers over zich heen.
    Uiteraard zal het wel weer overwaaien. Maar echt verheffend is het niet. En dat terwijl McCain en Obama vantevoren hebben bezworen er een ‘eerlijke’ campagne van te maken.

    Leuk is ook, dat er momenteel een handtekeningenactie aan de gang is om Palin bij Oprah te krijgen. Nu zal Oprah zich niet zo snel onder druk laten zetten, maar het geeft gegarandeerd hoge kijkcijfers.

    Voor Obama rest nog enorm goed uit te halen tijdens de debatten; het gaat – helaas – slechts om één one-liner, die vervolgens zijn eigen leven gaat leiden (of is het lijden).

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bliss

    Tuurlijk heeft McCain Palin gekozen om de vrouwen weg te trekken bij Obama. Ook handig is zo’n typje als Palin om aan de kant te schuiven op bepaalde momenten, mocht hij Pres. worden. Ik durf het bijna niet meer te zeggen, maar erg ervaren is ze niet natuurlijk. Het is geen Joe Biden, not even close.
    Zo zie je maar dat de Republicans zoals gewoonlijk bezig zijn met short-term-politics. Dankzij de ongelukkige uitspraak van Obama, een storm (????) en de Godlove preek van Palin hebben ze vleugeltjes gekregen, momentum.
    Wil Obama nog enigszins geloofwaardig overkomen bij het ignorant sheeple, zullen z’n campagneleiders wel met iets slims komen. Dat komt ook wel denk ik, ze moeten veel meer gebruik maken van de afgelopen 8 jaar American hell (zie het actuele nieuws), en dat ombuigen naar iets opbouwends voor de toekomst. Shouldn’t be that hard..
    En slim debatteren natuurlijk dadelijk, to the point, zonder allerlei persoonlijke steken onder gordels. De slimme Amerikanen zijn dat kitzbeu.

    Wie de schoen past, trekke hem aan..
    Damn, de belangrijkste verkiezingen ever.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mark

    Republikeins –> “Keihard”, Democraat –> “verkeerd begrepen, misbruikt, beschuldigt”

    “hoe vaak Obama ook verstandige antwoorden geeft” –> zeker, zoals McCain, maar ook de onverstandige dingen spelen een rol

    “dat terwijl McCain en Obama vantevoren hebben bezworen er een ‘eerlijke’ campagne van te maken” –> waar is het oneerlijk? dit is hoe politiek gaat in Amerika, of je het leuk vind of niet. Beide kanten spelen daarin het spel, voorbeeldje: er zijn momenteel dertig (!!) advocaten voor de democraten in Alaksa opzoek naar ‘stuff’ over Palin (geen shit uiteraard, het zijn democraten).

    “Ik durf het bijna niet meer te zeggen, maar erg ervaren is ze niet natuurlijk” –> zoiets als Obama; minder dan Biden, zeker, maar die legt het weer af tegen McCain. Doe de math.

      /   Beantwoorden  / 
  5. George

    Ja, het probleem is natuurlijk dat de “issues” veel moeilijker te verpakken zijn in korte one-liners en persoonlijke aanvallen makkelijker. Bovendien blijven de Republikeinen Palin maar beschermen, kan ze (het is eigenlijk ongehoord) gewoon blijven liegen over die ‘Bridge to Nowhere’ zaak en omdat ze blijft ontkennen, zal de zwevende kiezer wel weer denken “de waarheid ligt in het midden”.

    Om nog maar niet te spreken over de walgelijke video die het McCain campagneteam heeft gereleased over Obama, waarin ze beweren dat hij kinderen wilde leren over seks voordat ze leerden lezen (het doel van die wet, breed gesteund door maatschappelijke organisaties en met toevoegingen voor ouders die dat niet wilde om hun kinderen thuis te houden, was overigens om kinderen te beschermen voor ‘sexual preditors’. Niks mis mee, dunkt me). De feiten verdraaien gebeurt wel vaker in camapgnespotjes (ook Obama maakt zich daar weleens schuldig aan), maar dan hebben ze tenminste nog een soort-van basis. Dit is een graadje erger om nog maar niet te spreken van het liegen van Palin.

    En de verkiezingen? Die gaan rustig de kant van McCain/Palin uit. Vrouwen kiezen kortzichtig voor een andere vrouw. Maakt niet uit dat ze niet in evolutie “gelooft” (dat hoeft niet, mevrouw Palin, het staat onomstotelijk vast), haar macht misbruikt en een verlengstuk is van de aloude rechts-christelijke Bush doctrine. De zwevende kiezers horen vervolgens alleen de harde aanvallen van de republikeinen en hebben geen oren voor de moeilijker hapklaar te verpakken beleidspunten van de democraten (wat nou, Obama geen inhoud? We horen hem váker over beleid praten dan het republikeinse ticket..) en uiteindelijk krijgen we herhalingen van de verkiezingen Bush.

    En alsof dat niet genoeg is, maken de democraten het zichzelf ook nog eens lastig. Biden schijnt vandaag zelfs gezegd te hebben dat Hilary misschien een betere ‘running mate’ was geweest dan hijzelf. Au.

    Kortom: Obama moet met iets écht goeds komen om deze negatieve momentum kwijt te raken, anders wordt het een herhaling van zetten: de smerigste campagne wint. En als je al verliest van de republikeinen na acht jaar Bush? Vergeet dan maar dat je de komende jaren ooit nog in het witte huis komt te zitten, tenzij je je verlaagt tot Republikeins niveau.

    Ik zal in elk geval duimen voor een ommezwaai. McCain is niet eens zo’n erge politicus en al een verademing na Bush, maar die enge Palin één stap van het witte huis (en dan ook nog eens met een erg oude en vaker met z’n gezondheid tobbende president in de Oval Office): dood eng.

      /   Beantwoorden  / 
  6. George

    @ Mark: niemand zeurt over achtergrondsresearch. Overigens ontkent de DNC dat zij die advocaten hebben gestuurd, maar zelfs áls ze dat gedaan hebben: achtergrondresearch doen beide partijen. Lijkt me niet meer dan gezond om wat meer te weten over Palin, als ze straks wellicht de machtigste vrouw van het land kan worden.

    Verder doen inderdaad beide partijen weleens dingen die minder door de beugel kunnen. Maar je kunt niet ontkennen dat het de afgelopen jaren áltijd de Republikeinen zijn die hard en smerig vechten. Ze zijn er goed in, ze zijn de beste campagnepartij ter wereld en ze boeken volop resultaat. Maar of je er ook trots op moet zijn? Twijfelachtig.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Don Klerkx

    Het is nu eenmaal zo,helaas weliswaar, dat één goede one-liner meer invloed heeft als een goed doortimmerd betoog (de speech van JFK in 1960 over zijn katholicisme daargelaten).
    “Where the beaf” van Ronald Reagan spant nog altijd de kroon. De verspreking van Ford over Polen een goede tweede.
    En dat moet de verkiezingen beslissen??
    McCain speelt inderdaad zijn troefkaart Palin uit, en misschien was de ‘verspreking’van Biden wel opgezet; Obama kan Hillary nog uit zijn mouw schudden (dan zijn gelijk alle problemen opgelost).
    Mischien positief voor hem is het gesprek dat hij vandaag met Bill Clinton heeft gehad. Je weet maar nooit.
    Want nog eens 4 jaar een kloon van Bush in het Witte Huis?? Moet er echt niet aan denken.
    Obama: waar blijft je inventiviteit?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Meaux

    Goh, het was ook niet te verwachten.. -_-

    Ik ben wel blij dat Obama het gewoon professioneel aanpakt. Hij is beter dan de bedriegende, leugenachtige McCain. Eerlijkheid duurt het langst, en dat gaan we zien in de debatten. Want het zal een stuk moeilijker worden om leugens te vertellen, als Obama recht tegenover je zit om ze te weerleggen..

      /   Beantwoorden  / 
  9. Bliss

    Het Republikeinse kamp zijn populisten, ze weten precies hoe ze moeten spinnen om de grote meerderheid, die niks van politiek of de wereld weet, achter zich te krijgen. Angst en leugens verspreiden, hierdoor krijg je tegenstemmers aan jouw zijde. Net als in NL zitten je stemmen niet bij de elite of de politiek geengageerden, maar bij de armen en midddenklasse die het al druk genoeg hebben met zichzelf en het nieuwe badkamertje of om hun hoofd boven water te houden. Moet voor de NLers inmiddels toch ook bekend zijn.

    De Amerikanen hebben weinig keus, al vind ik Obama toch echt zo gek nog niet met Biden aan zijn zijde. Maar ze zullen zich hard moeten profileren en de sheeple een flinke wortel moeten voorhouden.
    Obama moet Biden ook wat meer ruimte geven, en dat is ,zoals Don zegt, denk ik al gebeurt…
    Tuurlijk is de grote wereldpolitiek met zijn gekochte media messed-up. Een gewone Amerikaan kan daar zonder leger niks tegen inbrengen.
    Revolutie wil je niet in de straten van de States waar iedere idioot rondloopt met een wapen. Het is op deze manier of geen manier.
    God zegene de greep zullen we maar zeggen..zucht..

    The empire is fallin’….maar er is hoop.
    Het moet ook niet gaan om de economics maar de rede waarom die economics op hun bek zijn gegaan. De vijand komt niet uit het Oosten maar zijn onze eigen leiders.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.