Halen de Democraten hun 60 zetels?

Het zou zomaar kunnen. Momenteel hebben de Republikeinen 40 zetels in de Senaat, de Democraten 58. In twee staten is de strijd nog steeds niet beslist, en het wordt alsmaar spannender.

Want de partij van Barack Obama heeft een heuze kans om de twee overgebleven Senaatszetels te bemachtigen. Het is een kleine kans, maar mocht het ze lukken komen ze uit op 60 zetels; dan kunnen de Republikeinen niets meer tegenhouden. Vandaar dat beide partijen alles op alles zetten om de beide races te winnen.

In Minnesota gebeurt dit niet door middel van een campagne, maar door een hertelling van de stemmen. De Republikein Norm Coleman kreeg op vier november 1,211,565 stemmen, de Democraat Al Franken ontving er 1,211,359.

Inmiddels is men de stemmen druk aan het hertellen, en wordt er een ding duidelijk; de Democraat loopt alsmaar verder in.

Franken, een voormalige komiek in het programma Saturday Night Live, staat nu op 723,378 stemmen. Coleman op 751,898. Met zo’n 60% van de stemmen geteld is Franken 100 stemmen ingelopen, als deze trend zich voortzet kan hij Coleman weleens inhalen. Daar komt nog bij dat er ongeveer 1500 stembiljetten als “te onduidelijk” bestempeld zijn.

En dan is er nog die Senaatszetel in de staat Georgia. Op vier november wist de Republikeinse Senator Saxby Chambliss niet boven 50% van de stemmen uit te komen, de kieswet in Georgia schrijft dan een “runoff” voor. Op twee december vinden er nieuwe verkiezingen plaats.

Vandaar dat zowel de Republikeinen – waaronder John McCain – en de Democraten – met een heus radiospotje van Obama – weer volop campagne voeren in de zuidelijke staat. Zelfs Bill Clinton kwam z’n Democratische collega Jim Martin steunen.

Hoewel die 60 zetels de Democraten een “bulletproof” meerderheid geven, zal het niet veel uitmaken naar wie die twee overgebleven zetels gaan.

President Obama zal voor nieuwe wetten de steun van veel Republikeinen willen, hij praatte tijdens de verkiezingen immers over een “einde aan de verdeeldheid”. Bovendien is het niet handig als je eigen partij als enige verantwoordelijk is voor een nieuwe wet, dat is prijsschieten voor de tegenpartij als er iets misgaat. Ook stemt een partij zelden eensgezind op nieuwe wetsvoorstellen.

Lees ook:In Minnesota zijn ze er nog steeds niet uit…
Lees ook:President Obama krijgt extra steun in het Congres
Lees ook:Democraten lopen in bij hertellingen in Minnesota
Lees ook:Hertellingen in Minnesota; Republikeinen op winst
Lees ook:Van komiek tot Senator? Het zou zomaar kunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.