In Minnesota zijn ze er nog steeds niet uit…

Geloof het of niet; maar de verkiezingsuitslag van november vorig jaar is in de staat Minnesota nog steeds niet duidelijk. De Democratische kandidaat Al Franken wist de Senaatszetel van de Republikein Norm Coleman niet te winnen, maar de Republikein wist hem ook niet te behouden.

Althans, we weten niet welke van de twee uitkomsten het geval is. Van de ongeveer drie miljoen kiezers die de gang naar de stembus maakten kregen Franken en Coleman vrijwel evenveel stemmen.

Volgens het Hooggerechtshof van Minnesota, die deze week voor de zoveelste keer een uitspraak deed in dit slepende gevecht, won Franken met 332 stemmen verschil. De Democraat, een bekende oud-komiek van de Amerikaanse televisie, zou dus eindelijk naar Washington kunnen verhuizen. Maar de Republikein Coleman weigert zijn Senaatszetel op te geven: hij gaat opnieuw in beroep.

De zetel van de Republikein, die hij nu dus lijkt kwijt te raken, is van groot belang voor zijn partij. Mochten de Democraten de zetel innemen dan komt de partij uit op 58 zetels. Wanneer een wetsvoorstel 60 zetels haalt kan de oppositiepartij, in dit geval de Republikeinen, hier niets meer tegen doen. Bovendien telt iedere zetel voor de ambitieuze plannen van president Obama.

De kans is groot dat de staat Minnesota pas na de zomer een nieuwe Senator kan leveren. Dit wordt dan waarschijnlijk de Democraat Franken.

Lees ook:Halen de Democraten hun 60 zetels?
Lees ook:President Obama krijgt extra steun in het Congres
Lees ook:Democraten lopen in bij hertellingen in Minnesota
Lees ook:Hertellingen in Minnesota; Republikeinen op winst
Lees ook:De strijd om de zetel van Minnesota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.