Extra: ‘townhall meetings’ escaleren verder

Amerika is in rep en roer. Nog nooit kwamen verspreid over de VS zoveel mensen naar politieke bijeenkomsten als nu. De zogenaamde ‘townhall meetings’, waarin kiezers hun politici vragen kunnen stellen over de hervormingen in de gezondheidszorg, kunnen de massale toeloop niet aan. Daarbij wordt het publiek met de dag agressiever.

Sommige politici, die vanwege het augustusreces deze bijeenkomsten in hun districten kunnen houden, durven niet eens meer op te komen dagen.

De Democraat Alan Specter, die overigens een half jaar geleden pas vanuit de Republikeinse partij naar de Democraten overstapte, lag ook vandaag weer onder vuur. De senator zei tijdens zijn ‘townhall meeting’ dat het congres de hervormingen “snel moet behandelen”, iets dat tot woedende reacties van het aanwezige publiek leidde:

Volgens veel kiezers – waaronder dus die van Specter – wil president Obama zijn plannen te snel doorvoeren. Zo zou niemand zijn hervormingsplannen – die zo’n 1.000 pagina’s tellen – daadwerkelijk gelezen hebben. Het was alweer de tweede keer deze week dat Specter onder vuur kwam te liggen.

En helaas voor de politici is Specter niet de enige die een lastige menigte voor zich zag. Vrijwel alle senatoren – waaronder zelfs enkele Republikeinen – kregen het flink voor hun kiezen van het aanwezige publiek.

De media-aandacht is ondertussen enorm. Nieuwsprogramma’s gingen de afgelopen week voor 61% over deze ‘townhall meetings’ Iets dat de Democratische hervormingsplannen absoluut geen goed heeft gedaan.

Voorlopig doen de Republikeinen hier nog wat extra scheppen bovenop. Zo zei John Boehner, leider van de Republikeinse partij in de Senaat, dat de Amerikanen “eindelijk door hebben” wat president Obama echt van plan is.

Sarah Palin maakte het nog bonter. Volgens de ex-gouverneur van Alaska wil president Obama “death panels” instellen. Volgens de Republikeinse zouden bureaucraten uit gaan maken over ouderen nog wel in leven mochten blijven. Zo niet, dan moesten ze maar een spuitje krijgen.

Obama zelf reageerde woedend. Het Witte Huis heeft inmiddels zelfs een website in het leven geroepen die alle geruchten moet ontkrachten.

Lees ook:Democraten krijgen het alsmaar zwaarder
Lees ook:John McCain houdt het wél netjes
Lees ook:Bijeenkomsten over gezondheidszorg lopen uit de hand
Lees ook:Overtrad president Clinton de wet?
Lees ook:Amerika maakt zich op voor tweede presidentsdebat

Eén reactie op “Extra: ‘townhall meetings’ escaleren verder

  1. Robbert

    Dit is democratie zoals het hoort! Politici gaan terug naar hun kiezers om hun keuzes te bespreken, dat doen ze in NL niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.