Wat houden die medailles precies in?

President Obama reikte gisteren de eervolle Presidential Medals of Freedom uit. Aartsbisschop Desmond Tutu, homo-activist Harvey Milk en Indianenleider Joe Medicine Crow “High Bird” vielen onder andere in de prijzen. Maar waar staan deze vrijheidsmedailles eigenlijk voor?

In totaal vielen er gisteren zestien “helden” in de prijzen. Allemaal hadden ze, in de ogen van het Witte Huis, een bijzondere prestatie geleverd voor hun land.

De lijstjes met geëerden varieert dan ook altijd van politici, activisten tot wetenschappers. Maar ook sporters, acteurs en muzikanten vallen regelmatig in de prijzen. Zo kreeg de Afro Amerikaanse acteur Sidney Poltier gisteren een medaille van president Obama. Enkele jaren geleden onderscheidde president Bush de ‘Man in Black’, oftewel Johnny Cash.

Deze hoogste Amerikaanse onderscheiding werd in 1945 ingesteld door president Harry Truman. Hij wilde hiermee vooral de Amerikaanse helden uit de Tweede Wereldoorlog onderscheiden.

Meestal vinden de uitreikingen rondom Onafhankelijkheidsdag (4 juli) plaats, maar uiteindelijk kiest de president een datum. Tevens beslist de president uiteindelijk alleen wie er wel en geen Medal of Freedom krijgen.

Voor president Obama was het dit jaar de eerste keer dat hij de presidentiële medailles uit mocht reiken.

Opvallend genoeg eerde hij ook de Democratische senator Ted Kennedy, die Obama al vroeg in zijn presidentscampagne steunde. Vanwege zijn alsmaar verslechterende conditie kon de senator niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Hij lijdt al ongeveer een jaar aan een hersentumor.

Lees ook:Bush senior over zijn Medal of Freedom
Lees ook:Obama staat voor, maar voor hoe lang?
Lees ook:Veel schietpartijen in Chicago tijdens 4 juli weekend
Lees ook:Ted Kennedy: 1932 – 2009
Lees ook:FBI geeft gegevens over Kennedy vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.