‘Harry and Louise’ zijn terug

Harry en Louise? Jazeker: Harry en Louise. Dit Amerikaanse echtpaar stond in de jaren ’90 symbool voor het protest tegen de hervormingsplannen van Bill en Hillary Clinton voor de gezondheidszorg. Het stel vond al die “bureaucratische plannen” maar niets. Maar anno 2009 denken Harry en Louise daar ineens heel anders over.

De twee zijn opnieuw door de farmaceutische industrie van stal gehaald, maar dit keer steunt het echtpaar de Democratische plannen wel.

In de jaren ’90, toen de Democraten onder leiding van Bill Clinton net als nu de gezondheidszorg probeerde te hervormen, was de farmaceutische industrie fel tegen. Men vond dat in de voorgestelde plannen de overheid een te grote rol speelde. Toen, en vandaag de dag nog steeds, was de gezondheidszorg vrijwel volledig in private handen.

Om de Amerikanen duidelijk te maken dat de hervormingen van president Clinton weinig goeds voor hen in petto hadden, lanceerde de farmaceutische industrie een enorme reclamecampagne. Harry en Louise, volgens de bedrijven een typische Amerikaanse familie, waren niet van de televisie af te slaan met hun commercials:

Het gevolg van deze – en andere – campagnes: de hervormingen kwamen er nooit. Zelfs Clintons eigen Democratische partij stemde massaal tegen. Het zorgde er mede voor dat de Republikeinen in de tussentijdse verkiezingen van 1994 de meerderheid in het congres wisten te veroveren.

Maar dit jaar lijken de farmaceuten een stuk positiever gezind. Eerder al zeiden de belangrijkste CEO’s na hun lunch in het Witte Huis dat ze president Obama grotendeels steunen. Een enorme opsteker voor de president.

En dat zien we opvallend genoeg ook terug bij Harry en Louise. Het echtpaar is opnieuw van stal gehaald, en dit keer kijken ze heel anders tegen de hervormingsplannen aan:

Lees ook:Heel Washington gaat de barricade op
Lees ook:Obama: geloof al die onzin niet
Lees ook:Peiling: weerstand tegen hervormingen groeit
Lees ook:Obama is op stoom, maar voor hoe lang?
Lees ook:‘Hervormingen gezondheidszorg goed voor economie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.