‘Hervormingsvoorstellen zijn belastingverhoging’

We hoeven niet te raden wie dat zeggen. Juist: de Republikeinen. De grote vraag is; hebben ze gelijk? Volgens verschillende  Amerikaanse media wel. En dat terwijl president Obama juist iedere vorm van belastingverhoging ontkent. Sterker nog; hij voerde er campagne tegen.

De middenklasse heeft onder Obama’s presidentschap een belastingverlaging gekregen, iets dat verwerkt is in het enorme stimuleringspakket. Alleen veelverdieners zagen hun inkomstenbelasting omhoog gaan.

Maar volgens de Republikeinse partij verhoogt hij de belastingen van de middenklasse juist wél. Zijn hervormingsvoorstellen voor de gezondheidszorg dwingen iedereen namelijk een zorgverzekering af te sluiten. Doen ze dit niet dan krijgen ze een boete.

Volgens de president is dit géén belastingverhoging. Simpelweg omdat Amerikanen die nu verzekerd zijn jaarlijks veel extra kosten hebben om de Eerste Hulp van onverzekerden te betalen, iets dat straks niet meer mogelijk is. Daarbij zouden verzekeringen straks veel goedkoper worden. Mensen die het alsnog niet kunnen betalen worden vervolgens geholpen met subsidies.

Toen de president zondagochtend in maar liefst vijf politieke talkshows te gast was werd hij op ABC’s This Week het hardst doorgezaagd. Volgens presentator George Stephanopolous is zijn maatregel wel degelijk een belastingverhoging. De president was het daar niet mee eens:

Maar wat blijkt: in een onlangs geïntroduceerd wetsvoorstel wordt wel degelijk over een belastingverhoging gesproken. “The consequence for not maintaining insurance would be an exercise tax”, staat onder artikel 29 in het voorstel te lezen. Voor een middelbaar gezien kan dit bedrag jaarlijks oplopen tot maar liefst $3,800.

Volgens de Republikeinen zijn de big spenders, doelend op de Democraten, dus weer bezig hun enorme uitgaven te verhalen op de middenklasse. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. Maar dat zal vast niet lang duren.

Lees ook:President Obama wijst op belastingverlagingen
Lees ook:Hoogste inkomens moeten inleveren
Lees ook:Nieuwe clash dreigt: moeten de belastingen omhoog?
Lees ook:Komt president Obama zijn beloften na?
Lees ook:Clinton en Giuliani behouden leiding in nieuwe poll

0 reacties op “‘Hervormingsvoorstellen zijn belastingverhoging’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.