Nieuwe clash dreigt: moeten de belastingen omhoog?

In 2001 en 2003 deed president Bush waar zijn Republikeinse partij bekend om staat: de belastingen verlagen. Volgend jaar verlopen enkele van deze maatregelen. De Democraten vinden dit prima, maar de Republikeinen schreeuwen moord en brand.

Want volgens president Bush’ partij komt dit nu neer op een belastingverhoging; niet handig tijdens een recessie.

Maar volgens de Democraten hadden delen van de belastingverlagingen, waaronder het verlagen van de hoogste schijf van 40% naar 35%, er nooit mogen komen. Volgens de partij kunnen deze Amerikanen, die meer dan 380.000 dollar per jaar verdienen, best wat meer belasting betalen.

President Obama vindt dit ook. Steker nog: de president beloofde bij zijn verkiezing de belastingen te verhogen voor mensen die jaarlijks meer dan 200.000 dollar verdienen. Gezien dit slechts 2% van de Amerikaanse bevolking is kunnen de meeste Amerikanen gewoon van de belastingverlagingen gebruik blijven maken.

De Republikeinen noemen dit echter “socialistische welvaartsverspreiding” en zijn mordicus tegen. Begin september staat er een debat gepland. Maar of beide partijen er uitkomen, met de congresverkiezingen van november in het vooruitzicht, is zeer de vraag.

Lees ook:Belastingverlaging? Ik weet van niks…
Lees ook:‘Belastingen allerrijksten toch verlengd’
Lees ook:Hoogste inkomens moeten inleveren
Lees ook:Deal over belastingverlaging op handen
Lees ook:Eindelijk deal omtrent belastingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.