Burgemeester Bloomberg breekt alle records

Nog nooit gaf een politicus zoveel van eigen vermogen uit aan een verkiezingscampagne. Bij Michael Bloomberg, die voor de derde keer burgemeester van New York wil worden, staat de teller momenteel op 85 miljoen dollar.

En dit bedrag loopt naar verwachting nog flink op. Analisten verwachten dat de burgemeester, die in 2002 het stokje van Rudy Giuliani overnam, zo’n 140 miljoen dollar uit zal geven. Dat is nog eens een oorlogskas.

Hiermee breekt de burgemeester een bijzonder record: nog nooit gaf een Amerikaanse politicus zoveel van zijn eigen geld uit om gekozen te worden. Zelfs multimiljonair Ross Perot, die in 1992 tevergeefs 65 miljoen dollar uitgaf in zijn race om het Witte Huis, laat Bloomberg hiermee achter zich.

Dat dit bedrag zo hoog is komt niet alleen door dure televisiespotjes. Zo werd bekend dat het campagneteam van de burgemeester ongeveer alleen al 322.000 dollar heeft uitgegeven aan eten. Op deze manier gaat het inderdaad hard.

Overigens kan burgemeester Bloomberg nog een record breken: hij kan de eerste burgemeester van New York worden die twee keer herkozen wordt. Vorig jaar wijzigde hij de wet, zodat een burgemeester meer dan twee termijnen van vier jaar mag dienen. Dit record lijkt mij – met deze oorlogskas – wel te breken.

Lees ook:Zet alle records maar opzij; Obama breekt ze opnieuw
Lees ook:Record aan politieke spotjes in 2010
Lees ook:Is McCain blut? Nou, het scheelt weinig
Lees ook:Ron Paul vestigt opnieuw record
Lees ook:Burgemeester Bloomberg gaat een avondje uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.