‘Soldaat in Afghanistan kost één miljoen’

Volgens berekeningen van het Witte Huis kost iedere soldaat die naar Afghanistan gestuurd wordt één miljoen dollar per jaar. Dit zorgt ervoor dat de totale kosten van de oorlog jaarlijks zo’n 54 triljard dollar zullen bedragen.

Dit enorme bedrag is fors hoger dan het Amerikaanse congres in 2006 de toenmalige president Bush voorspelde. Het prijskaartje bedroeg toen bedrag van 360.000 dollar per jaar.

Volgens het Witte Huis zijn de kosten zo hoog omdat de beveiliging van de militairen fors is opgeschroefd. De afgelopen maanden zijn meerdere militairen door bermbommen om het leven gekomen. Ook enkele Nederlandse soldaten werden hierdoor fataal getroffen.

Daarbij zijn de transportkosten in Afghanistan erg hoog. De vele onherbergzame berggebieden zorgen ervoor dat de benzinekosten alsmaar verder oplopen.

Wanneer president Obama binnenkort zal besluiten zo’n 40.000 extra militairen naar het land te sturen zal het jaarlijkse budget voor het ministerie van Defensie waarschijnlijk opgeschroefd worden naar meer dan 730 miljard dollar. Dit is een record. Het vorige record werd gevestigd door oud-president Bush: 660 miljard.

———

Nieuw: Amerika.blog.nl op Twitter! Krijg dagelijks de belangrijkste berichten van deze blog via je Twitter-account. Ga naar twitter.com/raymondmens en meld je aan.

Lees ook:President Obama vraagt 33 miljard extra
Lees ook:Burgemeester Bloomberg breekt alle records
Lees ook:Staatsschuld loopt op tot 1,3 biljoen dollar
Lees ook:Record aan politieke spotjes in 2010
Lees ook:Democraten zien de zon weer schijnen