Gemixte reacties na deal in Kopenhagen

In de VS is verdeeld gereageerd op de deal die op de klimaatconferentie in Kopenhagen gesloten is. Vooral het feit dat er geen bindende afspraken zijn gemaakt zorgt voor veel kritiek.

Hoewel de landen natuurlijk beloofd hebben minder CO2 uit te stoten worden er geen sancties opgelegd wanneer dit niet gebeurd. Ook is besloten dat de temperatuur de komende decennia niet meer dan twee graden mag stijgen, maar hoe bereiken we dit?

Toch ben ik het niet eens met deze kritiek. Het feit dat bijna 200 landen een overeenkomst hebben gesloten die ze in het essentiële hart van hun samenleving raakt; de economie, is wat mij betreft een hele prestatie.

Daarbij zijn milieuactivisten altijd ontevreden. Men verwachtte voorafgaand aan de conferentie in de Deense hoofdstad dat landen als de VS, China en Rusland keiharde afspraken zouden maken die hun economische groei negatief zouden kunnen beïnvloeden. Deze keiharde afspraken zaten er nooit in.

Bovendien is de vorige klimaatconferentie, in het Japanse Kyoto, überhaupt nooit in werking getreden. Kortom: in Kopenhagen is wel degelijk wat bereikt. Bekijk hier een reportage van CNN over de deal met meer reacties:

———

Nieuw: Amerika.blog.nl op Twitter! Krijg dagelijks de belangrijkste berichten van deze blog via je Twitter-account. Ga naar twitter.com/raymondmens en meld je aan.

Lees ook:Eindelijk deal omtrent belastingen
Lees ook:Peiling: klimaat heeft even geen prioriteit
Lees ook:Een goede deal; maar nog lang niet rond
Lees ook:President Obama richt zich weer op zorg
Lees ook:Michelle Obama moet de Spelen binnenhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.