Eindelijk deal omtrent belastingen

President Obama en de Republikeinse leiders in het Congres hebben elkaar eindelijk gevonden in een “ontwerp” omtrent het verlagen van de belastingen. Er is flink wat kritiek, maar toch heeft de president een sterke deal gesloten.

En dat er überhaupt een deal gesloten lijkt te worden is al bijzonder genoeg; de afgelopen twee jaar gebeurde dit vrijwel nooit.

In de deal is president Obama, geheel tegen zijn campagnebelofte in, akkoord gegaan met een algehele verlenging van de Bush Tax Cuts; dus ook voor de rijkste Amerikanen die jaarlijks meer dan 250.000 dollar verdienen. In ruil hiervoor stemmen de Republikeinen in met het verlengen van twee miljoen uitkeringen; ook deze zouden anders op 1 januari 2011 verlopen.

Tevens krijgen bedrijven die mensen aannemen belastingkortingen. De president vraagt hier al maanden om, maar de Republikeinen stemden vooralsnog – geheel tegen hun eigen traditie in – steeds tegen. In ruil hiervoor (ja, we blijven bezig) gaat de erfbelasting voor miljonairs terug naar 35%.

Kortom: een flinke deal. En naar mijn mening een uitstekende deal. Ja de deal is “niet perfect”, zoals president Obama het vannacht zei, maar de president krijgt flink waar voor zijn geld. Bovendien heeft hij enkel moeten inleveren op belastingkortingen voor miljonairs. Niet fantastisch nee, maar een president die de belastingen verlaagd wordt daar zelden impopulairder van.

Tevens is de deal van groot belang omdat de Bush Tax Cuts, ingesteld in 2001, anders op 1 januari 2011 in zijn geheel zouden verlopen. Géén deal zou dus betekenen dat de belastingen voor alle Amerikanen omhoog gaan; dus ook voor de onder- en middenklasse.

President Obama lichtte de deal gisteren als volgt toe:

Lees ook:‘Belastingen allerrijksten toch verlengd’
Lees ook:Democratische partij in de clinch met president
Lees ook:Deal omtrent belastingen in zwaar weer
Lees ook:President Clinton schiet Obama te hulp
Lees ook:Mogelijk veto voor ‘miljonairsbelasting’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.