“President Obama koopt congresleden om”

In de laatste uren aanlopend naar de stemming over de gezondheidszorg zeggen steeds meer Democratische congresleden de hervormingen te steunen. Volgens Republikeinen omdat de president ze omkoopt.

Zo kreeg senator Chris Dodd 100 miljoen dollar voor een ziekenhuis in zijn thuisstaat Connecticut, een collega uit Montana kreeg 160 miljoen dollar.

Bij andere congresleden heeft de president toegezegd om in november campagne voor hun herverkiezing te voeren. Zo was Dennis Kucinich maandenlang fel tegen het hervormingsvoorstel, maar na een vlucht in Air Force One veranderde de Democraat zijn standpunt ineens naar een volmondig “ja”.

Een andere speciale deal komt uit Louisiana, door de Republikeinen de Louisiana Purchase genoemd. De senator van deze staat kreeg 300 miljoen dollar voor zogenaamde ‘noodzorg’. Volgens president Obama is deze deal gerechtvaardigd; New Orleans werd in 2006 immers getroffen door orkaan Katrina.

De Republikeinen noemen het “je reinste omkoping” en hebben Democratische politici al gewaarschuwd voor een “ongekende afslachting” bij de tussentijdse congresverkiezingen in november.

Uiteraard spitten Amerikaanse media het wetsvoorstel volledig door om alle speciale deals eruit te vissen; en gelijk hebben ze. Een overzicht van FOX News:

Lees ook:Spannende voorverkiezingen komen tot climax
Lees ook:Campagnes voor congresverkiezingen breken record
Lees ook:Obama haalt 52 miljoen op, McCain 22
Lees ook:Obama en Huckabee winnen makkelijk
Lees ook:Hervormingen nu echt realiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.