Paniek bij CNN: dramatische kijkcijfers

De nieuwszender doet het internationaal redelijk, maar in de VS lopen de kijkcijfers drastisch terug. Op prime-time scoort de zender nu zo’n 40% minder kijkers dan één jaar geleden.

De kritiek is opmerkelijk: veel journalisten wijten de lager kijkcijfers aan de onafhankelijkheid van de zender. Dit zou het saai maken om naar te kijken, zeker in vergelijking met de concurrentie.

Want hoewel we in Nederland alleen RTL Z als nieuwszender hebben is deze vorm van televisie in de VS big business. De strijdt om de kijkcijfers tussen de nieuwszenders is groot, waardoor de race om alsmaar uitgesprokenere verslaggevers toeneemt.

Zo ziet de conservatieve zender FOX News de kijkcijfers wél stijgen. Juist omdat de zender op prime-time de uitgesproken programma’s van Bill O’Reilly, Glenn Beck en Sean Hannity geprogrammeerd heeft. Het motto: iedere avond Obama-bashen.

De progressieve tegenhanger van FOX is MSNBC, waar de presentatoren het tegenovergestelde doen: de Republikeinse partij van flink wat kritiek voorzien. Erg objectief is het allemaal niet. De presentatoren noemen zich dan ook geen journalisten, maar commentatoren. Tja, zo kan je het ook zien.

CNN’s programmaleiding besloot al jaren terug niet in deze tendens mee te gaan, maar onafhankelijk te blijven. Bekende gezichten als Larry King, Wolf Blitzer, John King en Anderson Cooper worden in de VS hoog gewaardeerd, maar aan de kijkcijfers van hun programma’s is dit niet terug te zien.

Het is te hopen dat CNN hier een degelijke oplossing voor vindt. Niet alleen zijn de programma’s van de zender erg interessant, maar zou het doodzonde zijn als deze onafhankelijke bron van nieuws zou radicaliseren.

Lees ook:‘CNN op zoek naar vervanger voor Larry King’
Lees ook:Jay Leno heeft een nieuwe show; iedere dag
Lees ook:Geeft FOX News wel om Haiti?
Lees ook:CNN gooit het roer om; kijkcijfers blijven dramatisch
Lees ook:CNN scoort met berichtgeving Japan

Eén reactie op “Paniek bij CNN: dramatische kijkcijfers

  1. krohne

    ik zit ook wel eens te kijken, maar je wordt gek van de reclame. ik snap wel dat het inkomsten zijn,maar toch. het is niet te doen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.